Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Психолог објашњава: Зашто се дете најгпре понаша према родитељима?

Није реткост да вам децу сви хвале како се дивно понашају у вртићу, код деде и баке али како дођу кући, са вама су ужасни, ништа не слушају и раде све што не треба. Зашто се ово дешава?

1724226765_shutterstock_613422086.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

„Сви кажу да су моја деца добро васпитана, никада нису такви са мном!“ Звучи познато? Медицинска сестра Крис Миног има неколико сјајних савета за исцрпљене родитеље да подстакну боље понашање код куће.

Дом је тамо где је неваљало дете

Крис каже да је игнорисање лошег понашања и хваљење доброг понашања одличан приступ и да ако направите корак уназад, често можете да уочите разлоге за лоше понашање детета.

"Размислите о томе како се понашају и како породица функционише. Дакле, ако имате четворогодишње дете које иде у обданиште пет дана од седам, и оно је заиста добро пет дана заредом, а онда се врати кући родитељима и његово понашање постаје несносно –  то је зато што је провело пет дана тако што је стално било добро.”

Дом је тамо где је срце, а такође је и место где се деца осећају довољно безбедно да се опусте – и можда тестирају неке границе. Ово је јако напорно за исцрпљене родитеље, а није баш забавно ни за децу.

"Дом је простор где могу да се ослободе и могу да покушају да се лоше понашају“, каже Крис. "То заиста може да преплављује родитеље који раде или једноставно немају ту менталну енергију за четворогодишњака."

Бирајте битке

Иако је импулсивна реакција да дете укорите и казните за сваки погрешан корак, Крис саветује родитељима да почну са малим и да прво покушају да се позабаве најозбиљнијим понашањем.

„Оно што треба да урадите је да изаберете своје битке“, објашњава она. „Одаберите ствари које су заиста важне вама и вашој породици и фокусирајте се на њих. Ако постоји породична вредност или друштвено понашање које дете ради, а које је заиста неприхватљиво, онда се држите доследно те једне ствари.

Уметност благих последица

Крис каже да би „благе последице“ попут ограничавања причања приче за лаку ноћ могле бити одговор.

“Веома нежне последице су рећи: ако ти урадиш ово, онда ћемо ми оно. Ако си груб према нама, онда вечерас неће бити приче од маме и тате. То није нешто што негативно утиче на њихов живот, али је ефикасно јер привуче пажњу.

Оно што је важно нагласити, само зато што дете не добија причу или нешто што воли, не значи да неће добити љубав.

„То не значи да дете неће добити загрљај пре него што оде у кревет“, каже Крис. „Битно је да дете реши да ако жели ту причу, мораће да промени своје понашање.”

Друге нежне последице могу бити ствари као што укидање десерта после вечере или ТВ-а пре спавања.

Дакле, следећи пут када се будете осећали као да је ваше дете савршен анђео за све друге осим за вас, схватите то као комплимент! Они знају да сте њихов сигуран простор, да ћете их волети без обзира на границе које тестирају. Што значи да сте успели у својој родитељској улози.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas