Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које грешке праве баке и деке? Овиме несвесно одмажу унуцима

Баке и деке имају важну улогу у животима малишана, а утицај који они имају на децу је велики. Није посао бака и дека да васпитавају унуке, али је чињеница да то својим понашањем ипак индиректно раде.

1720341749_shutterstock_2211548823.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Понекад они могу да буду и узрок стреса и тензије јер праве одређене грешке у понашању према унуцима, а ево које су то најчешће.

1. Купују поклоне које родитељи не одобравају

Често баке и деке "затрпавају" унуке поклонима, али то може да буде узрок тензија ако се родитељи не слажу или не одобравају неки поклон.

Лиценцирани саветник Кристофер Хенсен каже да је то најбоље избећи договором унапред о поклону, како би се одржало поштовање и поверење између баке и деке и родитеља детета.

2. Не поштују распоред родитеља

Није пожељно ни да баке и деке долазе у кућу своје деце и унука ненајављени. "Тиме се шаље порука да су жеље баке и деке приоритет у односу на ритам и распоред породице. Посебно је незгодно када дођу у време вечере, време када дете ради домаћи или иде на спавање", истиче брачни и породични терапеут Робин Кеј Стилвел.

Хенсен истиче да баке и деке понекад забораве да њихова деца имају свој живот, посао и обавезе, те да немају увек времена за посету баке и деке или су просто уморни.

3. Критикују начин васпитања деце

Баке и деке понекад неко понашање или васпитање виде као погрешно, али критиковање начина на који њихова деца одгајају своју децу је нарушавање ауторитета.

"Бабе и деде често имај другачији приступ родитељству, који може бити у супротности са начином на који њихова деца одгајају своју децу. Може да се разликује и од начина на који су одгајали своју децу. Свакако, не треба да критикују своју децу јер то може да наруши однос", упозорава Стилвел за хуффпост.цом.

4. Не поштују границе

"Заобилажење ауторитета и жеља родитеља је још једна сфера где баке и деке могу да упадну у невољу", упозорава Хенсен.

Без обзира на то шта је тачно у питању, ако одрасла деца имају осећај да се њихова правила и распоред игноришу, то може озбиљно да утиче на њихов однос са родитељима, каже Стилвел.

5. Не решавају проблеме чим се појаве

Готово је неизбежно да ће бака и дека ненамерно урадити нешто што није у складу са жељама и правилима родитеља деце. Сви праве грешке, али начин на који се такве ситуације решавају може да има утицај и на будући однос.

"Искрено извињење је сјајан почетак. То није знак слабости, већ показатељ да смо сви људи и правимо грешке", каже Хенсен, који саветује да баке и деке преузму одговорност за своју грешку и направе план како да се то не понови.

Да би баке и деке биле присутне у животу својих унука и да би имали добар однос са својом одраслом децом, јако је важно да поштују њихово време и ауторитет њих као родитеља. На тај начин ће учврстити и своју улогу вољених баке и деке.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas