Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли вам дете под стресом? Урадите тест и сазнајте

На које облике понашања би родитељи требало да обрате пажњу?

1727344480_shutterstock_2464036677.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Детињство би требало да буде најбезбрижнији период у животу, али није увек баш тако. Све већи број деце осећа анксиозност и стрес, а Натали Коста, оснивачица организације Поwер Тхоугхтс која се бави менталним благостањем деце, каже да је "живот деце данас бржи и захтевнији".

Она је направила квиз који може да вам помогне да процените ниво стреса вашег детета – узмите у обзир понашање малишана у последњих неколико недеља, а одговоре бодујте са два поена за "да", један бод за "понекад" и нула за "не".

Одговорите на следећа питања, па саберите поене.

1. Да ли ваше дете после школе иде право у своју собу, тражећи да вечера само, у соби и избегава да се укључује у породичне активности као што је гледање телевизије?

2. Да ли ваше дете постаје љуће него обично ако губи док учествује у спортским или друштвеним играма са својом браћом, сестрама или другарима? 

3. Да ли за време јела ваше дете каже да није гладно или да не воли ствари које је раније волело да једе? Или, можда грицка много више него раније и константно нешто једе?

4. Да ли вам дете тражи помоћ за неке основне задатаке које иначе може само да обави, попут облачења или сецкања хране?

5. Ако имате старије дете, да ли скролује по друштвеним мрежама много више него обично? Или, ако је у питању млађе дете и нема телефон и друштвене мреже, да ли чешће тражи да гледа снимке на Јутјубу?

6. Ако би дете дошло у ситуацију да му је омиљена мајица опрана, а треба да иде на неки рођендан, да ли би се разбеснело више него што је то уобичајено за његово понашање и карактер?

7. Ситуација је следећа – дете се мучи да уради домаћи задатак, да нешто прочита или да састави неку играчку како треба. Да ли себе назива глупим или глупаном?

8. Да ли је дете престало да вам прича о својим пријатељима и о томе како је провело дан? Када му постављате питања, чак и о ономе што га највише занима и у чему ужива, да ли добијате једносложне одговоре, типа да, не?

9. Да ли ваше дете или тинејџер придаје мање важне свом изгледу и бризи о себи – не тушира се често као иначе, не жели да се ошиса, да пере зубе?

10. Да ли дете негодује што иде у школу и покушава да је избегне, иако раније није био такав случај?

11. Да ли ваше дете спава више него обично, да ли му је тешко да заспи увече или се буди у неуобичајено време? Ако је у питању млађе дете, да ли је можда почело поново да пишки у кревет?

12. Да ли се дете често жали на бол у стомаку, нози или на главобољу?

13. Када дете треба да оде код другара, на тренинг или неко друго место на које иначе воли да иде, да ли вам одједном говори да не жели да иде без вас?

14. Да ли се дете у последње време брже љути на брата или сестру, на другаре, па чак и због ситница попут узимање играчке која им се свиђа или неког безазленог задиркивања?

15. Да ли је ваше дете изгубило интересовање за игру и забаву? Не жели више да се игра играчкама или да трчи напољу и игра се лоптом? Прати вас по кући уместо да се дружи са својом браћом, сестрама?

Одговори

Уколико на овом тесту бележите девет или мање поена, то је сјајна вест – звучи као да је ментално стање вашег детета у савршеном реду, преноси британски Тхе Сун.

Ако на квизу имате десет или више поена, ваш малишан се можда тренутно бори са стресом и потребна му је ваша помоћ. Неки уобичајени знаци су промена апетита, спавање мање или више него иначе, повлачење од околине. Нека од ових понашања родитељи често тумаче као избирљивост, скок у развоју или га приписују пубертету, а заправо могу да буду показатељи да је дете под стресом.

У неким случајевима су окидачи стреса очигледни – пред дететом су неки важни тестови или задаци, неко од блиских људи је болестан, десило се пресељење и промена околине. Ако ништа од тога није случај код вас, покушајте да разумете шта се крије иза стреса код вашег малишана, тј. шта је узрок, а затим и како можете да му олакшате и помогнете.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas