Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

6 ТИПОВА ТОКСИЧНИХ МАЈКИ: Због ових понашања деца могу бити емотивно незрела и нестабилна

Неке мајке су токсично везане за своју децу

1722351290_shutterstock_1686988003.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мајке, једнако као и очеви, имају своје слабе и јаче стране. Неке од њих могу бити посебно токсичне за њихову децу. Психолошкиња Ана де Симон је у тексу објављеном на порталу “Псицоадвисор” дефинисала шест типова токсичних мајки.

Мајка склона емоционалним уценама

Овај тип мајке, како објашњава психологија, одриче се готово свега за своју децу, али заузврат тражи континуирану пажњу, користећи притом емоционалне уцене да се дете осећа кривим. То може довести до дискредитације другог родитеља, узрокујући да га деца мрзе или да му замерају. Како деца одрастају, преплиће им се љутња и осећај кривице.

Ћерке су склоне да постану жртве своје мајке идеализирајући је или бежећи од ње како не би ризиковале да постану исте. С друге стране, синови имају проблем да наследе исти образац понашања у одраслој доби.

Негативна мајка

Негативна мајка је особа која увек размишља о лошим стварима, склона је непрестаном жаљењу и због најмањих ситница, критична је и осуђујућа према властитој деци, објашњава Де Симон. Овај тип мајке никада не даје комплименте, већ децу неретко покушава да обесхрабри.

Овакав став изазива у њима дубок осећај неадекватности и јаку несигурност која остаје у њима све до одрасле доби.

Мајка жртва

Овај тип мајке често се жали на властити живот и, иако стриктно не критикује своју децу, непрестано тражи њихову подршку, ускраћујући им притом осећај заштите који им је и те како потребан.

Деца су тако присиљена да се понашају као родитељи сопственој мајци, што снажно утиче на формирање њихове личности. Таква деца у одраслој доби могу постати изразито раздражена, али и даље несигурна и пуна кривице коју носе у себи.

Нарцисоидна мајка

Нарцисоидна мајка поноси се својом децом и пуна је очекивања од њих јер их доживљава као ”продужетак саме себе”. Психологија објашњава како мајка склона оваквом понашању од деце очекује да буду тачно онаква каквима их она замишља, онемогућујући им притом слободу избора.

Код деце се развија снажна нарцистичка рана јер убрзо схватају да је мајчинска љубав условљена. Код типичне нарцисоидне породичне динамике мајка свакога ставља на његово место, учећи децу да морају да заслуже њену пажњу.

Хистрионска мајка

Хистрионска мајка воли да привлачи пажњу на себе, труди се свим силама да изгледа млађе, а често се упушта у ексцесна понашања која првенствено срамоте њену децу.

Овај тип мајке психолози описују као несигурну особу која не жели да одрасте и боји се да заузме положај мајке, већ увек настоји да остане девојка.

Депресивна мајка

Психолошкиња Де Симон објашњава како депресивна мајка има сличне карактеристике као и мајка жртва, али притом има тенденцију да не пружи одговарајућу заштиту својој деци која се због тога осећају напуштено, бескорисно и недовољно важно.

Током одрастања деца депресивне мајке могу постати апатична и без страсти, али и прерано зрела или, напротив, зависна од мајке и дубоко емоционално незрела.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas