Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

4 начина да се изборите са викањем на дете: Савети психолога који су потребни сваком родитељу

Ако имате милион обавеза дневно, што је случај код већине родитеља, вероватно се дешава да понекад изгубите живце и почнете да вичете на дете

1722931022_shutterstock_1606546576.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

После тога се можда "једете" и обећавате себи да више нећете викати, али се то ипак деси.

Није "смак света" то што понекад викнете на малишана, али ако вама то смета и желели бисте да се то не дешава или да се барем дешава ређе, прочитајте савете психолога Дијане Машкове, иначе мајке петоро деце.

Направите паузу

Када приметите да се емоције у вама нагомилавају и да бисте могли да изгубите живце, изађите из просторије, како не бисте изговорили све то што вам се врзма по глави.

"Реците себи у том моменту: ’Ја сам довољно добар родитељ. Волим своје дете, мој принцип је да му не нашкодим’", саветује психолог Машкова, истичући да прво морате да регулишете себе да бисте имали баланс у односу са дететом.

Она додаје да ће рад на себи помоћи да зауставите те мисли које одједном нагрну и због којих почнете да вичете на дете, а открива и трикове који могу да вам помогну у томе.

Понављајући покрети

Љуљашка, столица на љуљање или просто љуљање лево-десно су сјајан начин да отпустите тензију, каже психолог, саветујући да за то време обратите пажњу на то како вам се опуштају мишићи, а негативна енергија полако "одлази", док вам се у глави полако разбистрава.

Фокусирајте се на дисање

Покушајте да се фокусирате на дисање, на то како ваздух полако улази и излази из тела. Временом можете да покушате да да постепено повећавате време између удисаја и издисаја, тако да издисај буде дужи.

"Не можете да будете љути док овако дишете, зато усавршите ову технику и користите је када видите да негативне емоције бујају у вама", преноси новоцхаг.ру.

"Уземљите" се

Обратите пажњу на своја стопала, покушајте да осетите чврсту подлогу под њима, било да је то под у вашој кући или трава у дворишту. То ће помоћи да преусмерите пажњу и прекинете мисле које би могле да доведу до тога да почнете да вичете.

Не будите строги ако некад и викнете на дете, али свакако радите на себи ако желите да то промените. 

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas