Oglas
· · Komentari: 0

4 načina da se izborite sa vikanjem na dete: Saveti psihologa koji su potrebni svakom roditelju

Ako imate milion obaveza dnevno, što je slučaj kod većine roditelja, verovatno se dešava da ponekad izgubite živce i počnete da vičete na dete

1722931022_shutterstock_1606546576.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Posle toga se možda "jedete" i obećavate sebi da više nećete vikati, ali se to ipak desi.

Nije "smak sveta" to što ponekad viknete na mališana, ali ako vama to smeta i želeli biste da se to ne dešava ili da se barem dešava ređe, pročitajte savete psihologa Dijane Maškove, inače majke petoro dece.

Napravite pauzu

Kada primetite da se emocije u vama nagomilavaju i da biste mogli da izgubite živce, izađite iz prostorije, kako ne biste izgovorili sve to što vam se vrzma po glavi.

"Recite sebi u tom momentu: ’Ja sam dovoljno dobar roditelj. Volim svoje dete, moj princip je da mu ne naškodim’", savetuje psiholog Maškova, ističući da prvo morate da regulišete sebe da biste imali balans u odnosu sa detetom.

Ona dodaje da će rad na sebi pomoći da zaustavite te misli koje odjednom nagrnu i zbog kojih počnete da vičete na dete, a otkriva i trikove koji mogu da vam pomognu u tome.

Ponavljajući pokreti

LJuljaška, stolica na ljuljanje ili prosto ljuljanje levo-desno su sjajan način da otpustite tenziju, kaže psiholog, savetujući da za to vreme obratite pažnju na to kako vam se opuštaju mišići, a negativna energija polako "odlazi", dok vam se u glavi polako razbistrava.

Fokusirajte se na disanje

Pokušajte da se fokusirate na disanje, na to kako vazduh polako ulazi i izlazi iz tela. Vremenom možete da pokušate da da postepeno povećavate vreme između udisaja i izdisaja, tako da izdisaj bude duži.

"Ne možete da budete ljuti dok ovako dišete, zato usavršite ovu tehniku i koristite je kada vidite da negativne emocije bujaju u vama", prenosi novochag.ru.

"Uzemljite" se

Obratite pažnju na svoja stopala, pokušajte da osetite čvrstu podlogu pod njima, bilo da je to pod u vašoj kući ili trava u dvorištu. To će pomoći da preusmerite pažnju i prekinete misle koje bi mogle da dovedu do toga da počnete da vičete.

Ne budite strogi ako nekad i viknete na dete, ali svakako radite na sebi ako želite da to promenite. 

(Yumama)

BONUS VIDEO

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas