Када ваш слатки букет цвећа није тако свеж као што је био, уместо да се одложите у смеће, дајте том цвећу нови живот као леп потпури
Израда овог „ уради сам“ лакша је него што мислите и може се персонализовати са било којим мирисом који волите. Додајте зачинско биље или нарезане цитрусе, а потпури се можете освежити изнова и изнова уз прскање вашег омиљеног мириса.
Шта је потпури
Потпури је мешавина сушених, природно мирисних биљних материјала који се користе за пружање нежног природног мириса. Реч „потпури“ долази у енглески од француске речи, односно, назива за шпанско вариво са широким спектром састојака, названо „ола поприда“, специјалитет града Бургос.
Фото: unsplash
Потпури се користи у собама још од античког доба, на разне начине. У раном 17. веку, свеже биљке и цвеће је скупљано од почетка пролећа и преко лета. Биљке су остављане на дан-два да омлитаве а онда су посипане крупном морском сољу. Смеша је повремено мешана док су јој се додавали слојеви. На јесен би се додавали зачини све док се не постигне пријатан мирис.
Суво цвеће може трајати од два месеца до 20 година у зависности од мешавине. Правилно направљени трају дуже када се чувају у затвореним контејнерима. У традиционалном дизајну, посуда за потпури је опремљена пробушеним поклопцем кроз који мирис може полако да се шири.
Како се прави потпури
Шта ће вам требати:
- цвеће
- папир за печење
- маказе
- есенцијална уља
- флашица са распрскивачем
- цитрусно воће (опционо)
- свеже зачинско биље (опционо)
- цели зачини (опционо)
Упутства:
- Сакупите своје цвеће да бисте га користили за прављење потпурија. Било која врста цвећа ће успети, посебно она која већ имају јаке мирисе, као што су руже. Цвеће са малим појединачним латицама одлично функционише, а могу се користити и целе главе. Загрејте рерну на 180 Ц.
- Покријте плех са папиром за печење. Исеците цветове са стабљика одмах испод главица и ставите их на послужавник или уклоните појединачне латице и ставите их у један слој на пергамент папир.
- Да бисте додали мирис свом потпурију, исеците и додајте танке кришке цитрусног воћа или убаците рузмарин, лаванду или тимијан у мешавину. Такође можете додати целе зачине, као што су штапићи цимета, каранфилић или алева паприка, који су и лепи и дивно миришу.
- Додајте 10 до 15 капи вашег омиљеног етеричног уља у једну кашику воде у малој бочици са распршивачем и попрскајте састојке за потпури. Затим ставите потпури у рерну.
- Сушите у рерни најмање два сата, или док цветови не постану ломљиви, али не изгоре. Када је потпури готов, извадите га из рерне и још једном попрскајте есенцијално уље.
- Када се постигне собна температура, лагано помешајте потпури и ставите га у чинију. Да бисте освежили мирис, једноставно попрскајте мешавином уља.
БОНУС ВИДЕО: