Овог пута појаснићемо како се прави онај од поморанџе и каранфилића
Некадашњи помандери (први пут су у литератури забележени у 13. веку) означавали су мање судове у којима су чувани мошус и ароматична уља. Служили су као украс, али и освеживач просторија. Данашњи помандери се праве од воћа и зачина. Овог пута појаснићемо како се прави онај од поморанџе и каранфилића.
За то су вам потребне поморанџе, сушени цветови каранфилића и свећице. Поморанџе оперите, посушите, а онда их на врху ножем издубите. Пречник рупе треба да одговара пречнику свећице, па је најбоље да свећицу ставите на врх поморанџе и онда око ње сечете кору.
Када то учините, кашичицом извадите тај део поморанџе (не треба да вадите целу пулпу), и углавите свећицу.
Фото: Схуттерстоцк
Следећи корак је забадање цветова каранфилића у кору. Битно је да претходно имате идеју како желите да украсите поморанџу, а онда на њој уз помоћ каранфилића направите звезду, срце, односно орнаменте по жељи. Како је кора поморанџе тврда, прво је избодите уз помоћ чачкалице или штапића за ражњић, па тек онда у те рупе забадајте каранфилић који, између осталог, има улогу да спречи труљење поморанџе. Он ће упијати сок, па ће се по дому ширити пријатан мирис. Арома поморанџе ће вас смирити, наранџаста боја ће деловати као антидепресив, каранфилић има антибактеријска својства...
Ова пријатна арома би требало да се шири просторијом око две недеље. Ставите помандер на сто, запалите свећицу и уживајте у овом веома деокоративном, потпуно природном освеживачу просторија.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ