Ovog puta pojasnićemo kako se pravi onaj od pomorandže i karanfilića
Nekadašnji pomanderi (prvi put su u literaturi zabeleženi u 13. veku) označavali su manje sudove u kojima su čuvani mošus i aromatična ulja. Služili su kao ukras, ali i osveživač prostorija. Današnji pomanderi se prave od voća i začina. Ovog puta pojasnićemo kako se pravi onaj od pomorandže i karanfilića.
Za to su vam potrebne pomorandže, sušeni cvetovi karanfilića i svećice. Pomorandže operite, posušite, a onda ih na vrhu nožem izdubite. Prečnik rupe treba da odgovara prečniku svećice, pa je najbolje da svećicu stavite na vrh pomorandže i onda oko nje sečete koru.
Kada to učinite, kašičicom izvadite taj deo pomorandže (ne treba da vadite celu pulpu), i uglavite svećicu.
Foto: Shutterstock
Sledeći korak je zabadanje cvetova karanfilića u koru. Bitno je da prethodno imate ideju kako želite da ukrasite pomorandžu, a onda na njoj uz pomoć karanfilića napravite zvezdu, srce, odnosno ornamente po želji. Kako je kora pomorandže tvrda, prvo je izbodite uz pomoć čačkalice ili štapića za ražnjić, pa tek onda u te rupe zabadajte karanfilić koji, između ostalog, ima ulogu da spreči truljenje pomorandže. On će upijati sok, pa će se po domu širiti prijatan miris. Aroma pomorandže će vas smiriti, narandžasta boja će delovati kao antidepresiv, karanfilić ima antibakterijska svojstva...
Ova prijatna aroma bi trebalo da se širi prostorijom oko dve nedelje. Stavite pomander na sto, zapalite svećicu i uživajte u ovom veoma deokorativnom, potpuno prirodnom osveživaču prostorija.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU