Када је у питању избор прибора за кување, постоји превише опција. Да ли желите пластику, силикон, керамику, нерђајући челик или дрво? Искрено, ако бисмо изабрали само један прибор у нашој кухињи, то би била дрвена кашика или варјача
Варјаче су увек биле популарне у кухињама - и то са добрим разлогом - али да ли су заиста безбедне за кување? Ево свега што треба да знате о томе зашто би кување дрвеним варјачама требало да буде ваш први избор.
Прочитајте још: Како да спремимо ПАХУЉАСТ ПИРИНАЧ? Због ове грешке постаје лепљив
Зашто би требало да кувате са дрвеним варјачама?
Већина људи воли да користи дрво уместо метала јер не гребе посуђе. Без обзира коју врсту лонца или тигања користите, дрвене варјаче су безбедне за употребу без ризика од огреботина или других флека, што дуже задржава ваше посуђе. Не само да су довољно мекане да чувају посуђе безбедно, већ су и довољно чврсте да се користе у скоро сваком рецепту. Довољно су издржљиве за мешање густих гулаша или стругање комада који се тешко чисте са дна тигања.
Варјаче су отпорне на топлоту. За разлику од вашег пластичног посуђа, дрвене кашике се неће топити на високим температурама. Нити ће постати супер вруће као што је ваш прибор од нерђајућег челика, тако да не морате да бринете да ћете спалити руке.
Коришћење дрвених варјача или кашика никада неће утицати на ваш рецепт. Ако сте икада правили рецепт са металном кашиком, а онда сте помислили да је храна након тога имала метални укус, то је зато што вероватно јесте. Неки материјали реагују са храном, посебно киселом храном и могу променити укус вашег јела. Али не и дрвене кашике; оне никада неће утицати на вашу храну — а обично не упијају ни укус хране. Због тога култура у Азији практикује једење дрвеним кашикама или штапићима јер се верује да храна оксидира у додиру са металом, те је једење дрвеном кашиком далеко безбедније и здравије.
Које су мане кувања са дрвеним кашикама?
Након свих предности коришћења дрвених кашика, недостаци се чине непостојећим. Међутим, главни недостатак употребе дрвених кашика су мрље. Неки људи воле да користе дрвене кашике за естетику, што такође значи излагање кашика у својој кухињи. Али, пошто су дрвене кашике порозне, могу да апсорбују боје - посебно из јела са парадајзом, цвеклом или другим пигментисаним састојцима. Добра вест је да ће мрље изаћи правилним техникама чишћења, тако да то не би требало да буде велика брига. Или, ако ћете да правите шарено јело, можда се одлучите за други прибор.
Да ли је безбедно кувати дрвеним кашикама?
Безбедно је кувати дрвеним кашикама. Дрвене кашике се вековима користе у кухињи. Њихова порозност, за коју неки људи мисле да је недостатак, заправо им иде у прилог када су у питању бактерије. Студија је показала да иако дрвене кашике могу да упију течности и уља из хране, те течности и било које бактерије неће поново изаћи на површину када се нађу у порама дрвета. Бактерије ће природно умрети у року од неколико сати без ширења на било шта друго.
Да бисте били сигурни да су ваше дрвене кашике безбедне и чисте, обавезно их добро оперите сапуном и топлом водом и оставите да се потпуно осуше како би све бактерије умрле. Ако сте заиста забринути због бактерија, можете и дезинфиковати кашике водоник пероксидом или разблаженим раствором избељивача. Дрвене кашике су издржљиве, али могу да попуцају због хабања. Ако вам кашика пукне, храна се може заглавити у пукотинама и изазвати раст бактерија које није тако лако очистити, најбоље је мењати ваше дрвене варјаче и кашике онда када видите да су дотрајале.
Како одржавати дрвене кашике?
Дрвене кашике су направљене да трају и биће тако ако се о њима правилно бринете. Правило број један је да никада не стављате дрвене кашике у машину за прање судова. Може изгледати као брз начин за чишћење након вечере, али стално излагање тим високим температурама може довести до пуцања ваших кашика. Увек пустите да се кашике потпуно осуше природно на ваздуху пре употребе, што траје најмање 24 сата. Не покушавајте да их осушите пешкиром за руке јер то може довести до преласка бактерија са кашике на пешкир. Ако је вашим дрвеним кашикама потребан додатни сјај, након што их очистите, можете их третирати минералним уљем да их поново оживите. Или их потопите у раствор белог сирћета и воде 1:1 да бисте уклонили накупине и истрљајте их лимуновим соком или содом бикарбоном да бисте уклонили мирисе.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ