Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗА ЛЕПУ КОЖУ И ДУГУ КОСУ ЈЕДИТЕ 7 НАМИРНИЦА: Нутриционисти кажу да је витамин Х магични елемент природне неге

За здраву кожу, лепу косу и нокте нутриционисти препоручују да једете 7 намирница богатих биотином или витамином Х.

1719399967_shutterstock_2345680875.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Тачно је да лепота долази изнутра. Ако желите да имате блиставу кожу и да вам коса брже расте косе, почните да једете храну богату биотином чеше и  природно ћете постигли своје бјути циљеве. Нутриционисти препоручују намирница богате биотином за блиставу кожу и здраву косу. Биотин је такође познат као витамин Б7 или витамин Х, витамин Б комплекса растворљив у води. Посебно је важан за одржавање здраве коже, косе и ноктију, а због своје улоге у синтези масних киселина које су неопходне за здравље ћелија коже. Лети је такође важно и да одређене препарате не користите кад се излажете сунцу.

Биотин је неопходан за неколико метаболичких активности у телу. Метаболише масти, угљене хидрате и протеине, а такође доприноси производњи кератина, протеина који формира структуру косе и ноктију. Листа намирница које је лако интегрисати у свакодневну исхрану, а имају многе предности за здравље вашег тела, коже и косе, према нутриционистима које цитира Хеалтх Схотс.

Ораси и семенке


Орашасти плодови богати биотином укључују орахе, лешнике, бадеме и ланено семе. Не само да су брза и заситна ужина, већ вам обезбеђују и виталне хранљиве материје за здравље ваше косе и ноктију.

Јаја


Јаја су такође на листи намирница богатих биотином. Одличан су извор протеина, гвожђа, фосфора и витамина Б. Жуманце садржи високу концентрацију биотина. Обавезно увек добро термички обрадите јаја да бисте смањили ризик од контаминације и побољшали апсорпцију биотина.

Лосос


Лосос и друге масне рибе су богати извори омега-3 масних киселина, а њихов унос помаже у смањењу упале у телу. Кувани лосос вам даје 5 микрограма биотина по порцији од 85 грама, што га чини одличним извором витамина Б.

Печурке


Печурке садрже, поред антиоксиданата, минерале попут селена и магнезијума. Притом, 5-6 микрограма биотина је присутно у свакој шољици свежих печурака. Покушајте да укључите печурке у салате, помфрит, сендвиче и обилне супе.

Авокадо


Ово зелено и кремасто воће садржи пуно биотина. Авокадо је флексибилан и можете га додати у салате и сендвиче. Можете га јести и у облику гвакамола. А користан је за кожу и косу.

Махунарке


Махунарке богате протеинима, влакнима и минералима укључују грашак, пасуљ и сочиво. Кикирики и соја су два највећа извора биотина. Можете кувати махунарке, а затим их додати у јела. Такође могу чинити основу салата и јела.

Слатки кромпир


Листу намирница богатих биотином употпуњује и слатки кромпир, пише Хеалтхлине. Богат је витаминима, минералима, влакнима и антиоксидансима познатим као каротеноиди, батат је један од највећих биљних извора биотина. Слатки кромпир кувајте док не омекша на шпорету или га пецте у рерни.

Дневна потреба за биотином је 30-100 мг дневно. Иако је храна богата биотином генерално безбедна, нема доказаних нежељених ефеката биотина. Међутим, пазите да га не конзумирате у превеликим количинама.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas