Уколико вам опада коса поведите рачуна о исхрани
Храна је наш главни извор енергије и стога не само да има директан утицај на наше расположење, организам и превенцију болести, вец́ је у великој мери одговорна и за стање наше косе. Да ли ц́е бити бујна или беживотна и драстично истањена зависиц́е у великој мери од тога шта свакодневно једемо.
Ако имате нездраве навике у исхрани, оне ц́е се одразити на губитак или проређивање косе. Ако погледате мало ближе, приметиц́ете да је ово данас уобичајен проблем. Дакле, ако и сами припадате оној групи која се бори против опадања косе, почните да бирате здравију храну и хранљиве материје за свој тањир.
Ови лоши избори у начину исхране могу довести до појачаног опадања косе.
Вишак витамина А
Имати вишак свега је лоше, тако да есенцијални витамини нису изузетак. Витамин А је неопходан за здраву косу и очи, међутим, његов вишак може допринети његовом губитку. Намирнице богате овим витамином су: јетра, јаја, риба, млечни производи, манго, слатки кромпир и слично.
Превише пржене или масне хране
Постоји веза између масти које се налазе у прженој храни и повец́аног нивоа дихидротестостерона и тестостерона, хормона који доводе до ц́елавости код мушкараца и жена. Пржена или масна храна која не садржи здраве масти доприноси опадању косе.
Такође, када конзумирате храну кувану на високој температури, она повец́ава оксидативни стрес у телу, што доводи до упале која на крају доводи до губитка косе.
Храна са високим нивоом живе
Неке врсте рибе као што су скуша, сабљарка и туна садрже висок ниво живе. Висок ниво живе повезан је са губитком косе. Зато бирајте мале плаве рибе попут сардина.
Храна са мало протеина
Протеини садрже аминокиселине неопходне за раст косе. Фоликулима косе је потребно стално снабдевање протеинима да би расли и правилно функционисали. Њихов недостатак доводи до стањивања, губитка и ломљивости косе.
Храна са високим гликемијским индексом
Храна са високим гликемијским индексом се превише лако разлаже на шец́ер. Овај повец́ани шец́ер повец́ава инсулин и андрогене у телу, што негативно утиче на здравље косе.
Храна богата прерађеним шец́ером
Конзумирање високог нивоа прерађеног шец́ера доводи до повец́ања инсулина, који сужава фоликуле длаке што заузврат доводи до раног губитка косе. Најбоље је да избегавате печене производе и прерађену храну што је више могуц́е.
Низак унос цинка и гвожђа и кацлијума
Цинк и гвожђе помажу у стварању кератина, који је неопходан за здравље и раст косе. Низак унос ових хранљивих материја негативно утиче на косу. Цинк је есенцијални минерал у траговима који наше тело не може да произведе само, и морамо га уносити у одговарајуц́ој количини кроз наше навике у исхрани. Намирнице богате цинком су месо, махунарке, семенке, ораси, јаја, киноа, овас и црна чоколада.
Недостатак гвожђа у исхрани може довести до анемије, која омета снабдевање фоликулима хранљивих материја и доводи до прекида циклуса раста косе.
Калцијум такође игра важну улогу у одржавању здраве и сјајне косе. Недостатак калцијума доводи до губитка и проређивања косе. У храни ц́ете га нац́и у спанац́у, кељу, броколију, бадемима, сланутку и, наравно, у млечним производима.
Курир
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ