Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДЕРМАТОЛОГ ОТКИВА: Ако имате проблема са НАДУВЕНИМ ЛИЦЕМ ово је решење за вас

Неки од разлога због којих је лице ујутро натечено су ван наше контроле, али сдуги се могу ублажити малим променама у начину живота.

1726048873_shutterstock_1949455474.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Много је разлога за јутарњу натеченост лица, а гравитација је један од чешћих. Током дана, док већина нас седи или стоји, гравитација повлачи течност надоле - каже Закиа Раман, клиничка професорка дерматологије на Медицинском факултету Станфорд.

Због тога људи могу да имају отечена стопала или ноге на крају дана. Док спавамо, ми лежимо и ако постоји нешто што узрокује отицање коже, већа је вероватноћа да ћемо се пробудити с отеченим лицем, јер гравитација не повлачи течност ка ногама или стопалима.

- Одређена стања такође могу да изазову подбулост лица. Ако имате поленску алергију, екцем или астму, вероватно ћете имати више проблема са натеченошћу него други - истиче Раман.

Ако приметите повећану натеченост лица ујутро када су симптоми алергије израженији, то је разлог зашто имате натечене очи током сезоне цветања. Све што изазива упалу може да изазове и отеченост лица, додаје Раман.

 Осим тога, они који пате од розацее такође се суочавају са повећаном натеченошћу лица. Код розацее, крвни судови се шире и сужавају, отварају се и пуштају течност и упалне супстанце, узрокујући натеченост и црвенило - објашњава она.

Генетика, алкохол, со

Генетика такође игра важну улогу. Према докторки, ако су ваши родитељи, баке и деке или други преци имали проблема са натеченошћу лица ујутро, вероватно ћете и ви. Неки људи су једноставно предиспонирани за ово стање. Алкохол такође може да учини наше лице подбулим.

- Алкохол смањује природни анти-диуретски хормон, узрокујући да тело губи више течности и дехидрира. Када је тело дехидрирано, покушава да задржи сву воду коју има. Због тога лице може да изгледа натеченије него иначе, након ноћи проведене уз чашицу - каже дерматолог др Никол Хер.

Исхрана, нарочито она са високим садржајем соли, такође утиче. Конзумација слане хране, нарочито касно увече, главни је узрок отицања лица, истиче Хер.

- Ако уносимо превише соли, тело може да отекне како би одржало равнотежу. Тело задржава воду када примети навалу соли, како ћелије не би постале превише слане - надовезује се др Раман.

Шта предузети?

Како бисте смањили натеченост лица, покушајте да спавате на два јастука. Додавање додатног јастука може да помогне у смањењу јутарње отечености, каже Хер и предлаже да испробате и хлађење за негу лица.

- Приметићете да многи људи држе креме и маске за очи у фрижидеру - то је зато што ниске температуре могу да смање натеченост - сагласне су докторке.

Хер предлаже да, ако се пробудите с посебно натеченим лицем, ставите кришку охлађеног краставца на очи и опустите се 15 минута.

- Хлађење, у комбинацији с високим садржајем воде у краставцу, помаже да се умири и смањи надутост. Прскање хладном водом по лицу ујутро може да буде брз, али и даље ефикасан начин за смањење надутости - каже.

Она такође препоручује да пробате хладне ролере за лице, хладне облоге или чак масажу лица хладном кашиком како бисте смањили јутарњу натеченост.

Кофеин

Можете да се окренете и кофеину као решењу. Раман указује на британску студију која је показала да пијење кафе смањује симптоме розацее јер је кофеин вазоконстриктор.

- Вазоконстрикција сужава крвне судове и уобичајен је третман за особе са розацеом. Осим лечења розацее, кофеин може да помогне и код опште натечености лица - додаје.

Ефекат је привремен, али и даље може да помогне у смањењу натечености, објашњава она. А ако не пијете кафу или чај, и даље можете да искористите предности производа за негу коже који садрже кофеин.

Довољно воде и сна

Као и у свему што је повезано са здрављем, вода и сан су кључни. Хер примећује да уношење довољно воде сваки дан може да буде одличан начин за борбу против јутарње подбулости лица.

Према Раману, довољно сна, што може да буде изазов за многе људе, такође је начин да држите натеченост под контролом. Након лоше проспаване ноћи вероватније је да ћете се пробудити са подбулим лицем.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas