· · Коментари: 0
ДУГ ЖИВОТ

Ако желите да доживите стоту, идите у МУЗЕЈ

Научници верују да је уметност одлична терапија која смањује стрес, али ово истражиње их је веома изненадило

Depositphotos_19981237_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Људи који су често, на било који начин у контакту са уметношћу, имају нижи ризик од преране смрти - показало је истраживање научника Универзитетског колеџа у Лондону.

Прочитајте још: Шест једноставних савета за СРЕЋАН живот

Стручњаци су обрађивали податке добијене од 6.710 Британаца старијих од 50 година који су раније учествовали у једном програму о старости. Испитаници су тада одговарали на питања о томе колико често посећују изложбе, одлазе у позориште, на концерт или у оперу. Имали су могућност да заокруже следеће одговоре: 

Уметност и здравље
Како су и неке претходне студије откриле везу између уметности и здравља, утврдивши да постоје позитивни ефекти на физичко и психичко благостање, ово истраживање је само потврдило колико је добро да се човек окрене културним садржајима.
  • 1) никада,
  • 2) ретко (мање од једном-два пута годишње) и
  • 3) често (сваких неколико месеци или више).

После 14 година, стручњаци су дошли до податка да је око 2.000 тих учесника преминуло од рака, срчаних болести, проблема са плућима или других природних узрока.

Они који су у контакту са уметношћу имају 31 одсто шансе да дуже живе.

Када су истраживачи анализирали њихове одговоре и здравље и квалитет живота у каснијим годинама, утврдили су следеће - они који су често у контакту са уметношћу имају 31 одсто мањи ризик од смрти, док је он за 14 одсто мањи код особа које бар једном или два пута годишње одлазе у позориште или на концерт.

Прочитајте још: Не говорите шефу "не", јер може да вам се обије о главу

Многи научници верују да је уметност примењива као терапија јер може да значајно смањи стрес, пружи осећај мира, помогне да се пронађе смисао у животу, што се дефинитивно одражава на квалитет свакодневице.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.