Прекомерно конзумирање шећера може негативно утицати на опште здравље
Шећер се налази чак и тамо где мислите да га нема. Поред тога што су газирани и негазирани сокови препуни шећера, он се налази и у месним прерађевинама, тесту, а чак и прескакање дезерта није гарант да нисте унели већ превише шећера у организам.
Прочитајте још: Решите се депресије на једноставан начин
Постоје и вештачки заслађивачи који немају калорија, али према истраживањима – и они могу бити узрочници гојазности, иако су често део дијететских производа.Међутим, за оне којима је шећер неопходан и који не желе да се одрекну слатког у својим оброцим – постоји и добра вест. Ове намирнице су слатке и здраве, а у потпуности могу заменити шећер.
Кокосов шећер
Кокосов шећер, односно шећер кокосове палме, налази се у цвету кокоса. Овај шећер је препун калијума, магнезијума, цинка и других минерала, као и витамина Б1 и Ц, због чега се мало теже вари од обичног шећера. Веома повољно утиче на степен шећера у крви и подиже ниво енергије у телу, а због тога што је благог укуса карамеле, лако може постати омиљена посластица.
Јаворов сируп
Јаворов сируп, према истраживањима, садржи више од 54 различита хранљива једињења, захваљујући којим се може спречити дијабетес, канцер или упала. Постоји више начина на који јаворов сируп можете убацити у своју исхрану, на пример као прелив за салате или додатак палачинкама.
Стевија
Стевија је латиноамеричка биљка, чији се листови жбуна користе као природни заслађивач који садржи витамине, минерале и антиоксиданте, а уопште нема калорија. Због тога је стевија јако корисна и здрава биљка. С обзиром на то да се стевија може наћи у течном стању или у праху, погодна је за заслађивање пиће или хране. Једино што је потебно обратити пажњу на количину коју конзумирамо – стевија је 400 пута слађа од шећера.
Црни заслађивач
У току прераде шећера ствара се и нус-производ који је код нас познат као Малтекс. Он садржи гвожђе, магнезијум, минерале и витамин Б6. Најчешће се користи у рецептима који садрже шпиновање, у слаткишима, а налази се и у рецептима за глазуру за ћуретину и пилетину.
Прочитајте још: Поред брзе хране, ове ТРИ НАМИРНИЦЕ нам непрестано подижу ниво ЛОШЕГ ХОЛЕСТЕРОЛА
Мед
Познато је колико је мед здрав и добар за наш организам. Непрерађен мед је веома добар у борби против бактерија и вируса, ублажава кашаљ, упалу грла и друге респираторне инфекције. Најчешће се конзумира као заслађивач топлих напитака, уз тост, у овсеној каши, у салатама итд.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ