Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА ДА РАДИТЕ АКО ВАМ ЈЕ УРАСЛА ДЛАКА ПОСЛЕ БРИЈАЊА?: Ово си знаци да треба да одете код лекара

Урасла длака изгледа као мала промена у виду узбочине или квржице са длаком у средини, а често се јавља након бријања или депилације.

1721978396_shutterstock_1748886593.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

За почетак шта је то урасла длака?

Урасла длака је влас која се "заглавила" у кожи, односно кренула да расте испод њене поршине након бријања, чупања пинцетом или депилације, а могу да је прате бол или свраб.

Где се појављује?

Урасле длаке се обично појављују на лицу, ногама, испод пазуха и на препонама. Могу да се јаве и на другим деловима тела, а што се чешће бријете, вец́а је вероватноц́а да ц́ете имати урасле длаке.

Симптоми урасле длаке:

иритација коже
мале избочине са длачицама у средини (папуле)
бол
промена боје (црвена, браон или љубичаста)
свраб
Ако се урасла длака инфицира, можда ц́ете приметити да избочина постаје све вец́а и болнија. Такозване пустуле се јављају када постоји гној око фоликула длаке. Ова инфекција може да доведе до ожиљака.

На који начин можете да ублажите проблем?

Нанесите топле облоге на захвац́ену кожу 10 до 15 минута да бисте отворили поре и олакшали ослобађање ураслих длачица. Ако се симптоми не побољшају, лекар би могао да вам препише лекове који смањују упалу и смирују инфекцију.

У ређим, тежим случајевима, хирург може да направи мали рез скалпелом, истисне гној и пинцетом уклони ураслу длаку.

Како уклонити ураслу длаку?

Да бисте спречили ожиљке или инфекцију, немојте гребати или чупати урасле длаке.

Прво нежно оперите проблематично подручје.
Урадите пилинг који ће уклонити мртви површински слој коже и помоћи у ослобађању ураслих длачица.
Користите нежне, кружне покрете, а можете се послужити и четком за пилинг.
Шта ако остане?

Урасле длаке у вец́ини случајева пролазе саме од себе у року од једне до две недеље, јер се на крају, како расту, ослобађају од коже.

Уколико приметите било које знаке инфекције, требало би да посетите лекара.

Како спречити урастање после бријања?

Најбољи начин да спречите урастање длака јесте да користите одговарајуц́е технике њиховог уклањања. Пре него што обријете било који део тела, добро наквасите кожу топлом водом.

Нанесите гел или крему за бријање на кожу
Користите бријач са једном оштрицом
Бријте се у правцу природног раста длака
Исперите жилет након сваког потеза
Често мењајте жилет (или мењајте бријач за једнократну употребу) како бисте спречили иритацију и посекотине
Кад завршите са бријањем, обавезно нанесите благу хидратантну крему. Овај корак је важан јер бријање може пореметити баријеру коже, што доводи до црвенила и свраба, а касније и до ураслих длачица

Када треба да посетите лекара?

Ако ваша урасла длака или више њих никако не нестаје ни после кућних третмана и правилне неге, а посебно ако се инфицирала, потражите помоћ лекара.

Курир 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas