Све већи број истраживања показује да ораси имају бројне здравствене предности – од здравља срца и до доброг функционисања црева.
Орах се нашао на листи намирница у смерницама Диетарy Гуиделинес фор Америцанс 2020-2025, као део исхране како одраслих тако и деце.
Због високог садржаја антиоксиданата ораси се препоручују као храна за очување здравља срца. Од свих орашастих плодова, ораси су јединствени по високом садржају полинезасићених масних киселина АЛА и линолне киселине.
Свакодневно конзумирање ораха утиче на смањује крвног притиска и нивоа укупног холестерола, триглицерида, липопротеина ниске густине (ЛДЛ) и аполипопротеина Б у крви, штитећи наше срце.
Истраживање докторке Шерил Рок, са Универзитета у Калифорнији, дошло је до закључка да исхрана која садржи орахе позитивно утиче на нивое холестореола у организму.
- Једно од изненађујућих открића ове студије је то да, и поред тога што су ораси богати мастима и имају доста калорија, дијете богате орасима би се по скинутим килограмима могле изједначити са дијетама са смањеним уносом масноћа - каже Рок.
Поред тога бројна истраживања издвајају предности ораха за памћење, добро расположење, балансиран шећер у крви, репродуктивно здравље…
Хране мозак, чисте крвне судове
Ораси мозак додатно снабдевају енергијом, побољшавају когнитивне функције и смањују ризик од деменције. Стога их са правом називају "храна за мозак".
Шака ораха дневно може позитивно да утиче на губљење килограма, јер ово орашасто воће има утицај на смањење апетита, пише „Њујорк тајмс”. Ораси су богати омега-3 масним киселинама које у комбинацији са другим супстанцама из овог језграстог воћа помажу смањивању ризика од гојазности, али и од појаве шећерне болести.
Уколико сваког дана поједемо шаку ораха у оранизам тако унесемо 185 калорија, а од те количине овог орашастог плода можемо да очекујемо:
(Курир)
БОНУС ВИДЕО