Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАШТО ЈЕ ДОБРО ПОЈЕСТИ ШАКУ ОРАХА ДНЕВНО: Ево због чега су јединствени и непоновљиви

Све већи број истраживања показује да ораси имају бројне здравствене предности – од здравља срца и до доброг функционисања црева.

1725964253_1809723_orah-shutterstock_ff.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Орах се нашао на листи намирница у смерницама Диетарy Гуиделинес фор Америцанс 2020-2025, као део исхране како одраслих тако и деце.

Због високог садржаја антиоксиданата ораси се препоручују као храна за очување здравља срца. Од свих орашастих плодова, ораси су јединствени по високом садржају полинезасићених масних киселина АЛА и линолне киселине.

Свакодневно конзумирање ораха утиче на смањује крвног притиска и нивоа укупног холестерола, триглицерида, липопротеина ниске густине (ЛДЛ) и аполипопротеина Б у крви, штитећи наше срце.

Истраживање докторке Шерил Рок, са Универзитета у Калифорнији, дошло је до закључка да исхрана која садржи орахе позитивно утиче на нивое холестореола у организму.

- Једно од изненађујућих открића ове студије је то да, и поред тога што су ораси богати мастима и имају доста калорија, дијете богате орасима би се по скинутим килограмима могле изједначити са дијетама са смањеним уносом масноћа - каже Рок.

Поред тога бројна истраживања издвајају предности ораха за памћење, добро расположење, балансиран шећер у крви, репродуктивно здравље…

Хране мозак, чисте крвне судове

Ораси мозак додатно снабдевају енергијом, побољшавају когнитивне функције и смањују ризик од деменције. Стога их са правом називају "храна за мозак".

Шака ораха дневно може позитивно да утиче на губљење килограма, јер ово орашасто воће има утицај на смањење апетита, пише „Њујорк тајмс”. Ораси су богати омега-3 масним киселинама које у комбинацији са другим супстанцама из овог језграстог воћа помажу смањивању ризика од гојазности, али и од појаве шећерне болести.

Уколико сваког дана поједемо шаку ораха у оранизам тако унесемо 185 калорија, а од те количине овог орашастог плода можемо да очекујемо:

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas