Oglas
· · Komentari: 0

ZAŠTO JE DOBRO POJESTI ŠAKU ORAHA DNEVNO: Evo zbog čega su jedinstveni i neponovljivi

Sve veći broj istraživanja pokazuje da orasi imaju brojne zdravstvene prednosti – od zdravlja srca i do dobrog funkcionisanja creva.

1725964253_1809723_orah-shutterstock_ff.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Orah se našao na listi namirnica u smernicama Dietary Guidelines for Americans 2020-2025, kao deo ishrane kako odraslih tako i dece.

Zbog visokog sadržaja antioksidanata orasi se preporučuju kao hrana za očuvanje zdravlja srca. Od svih orašastih plodova, orasi su jedinstveni po visokom sadržaju polinezasićenih masnih kiselina ALA i linolne kiseline.

Svakodnevno konzumiranje oraha utiče na smanjuje krvnog pritiska i nivoa ukupnog holesterola, triglicerida, lipoproteina niske gustine (LDL) i apolipoproteina B u krvi, štiteći naše srce.

Istraživanje doktorke Šeril Rok, sa Univerziteta u Kaliforniji, došlo je do zaključka da ishrana koja sadrži orahe pozitivno utiče na nivoe holestoreola u organizmu.

- Jedno od iznenađujućih otkrića ove studije je to da, i pored toga što su orasi bogati mastima i imaju dosta kalorija, dijete bogate orasima bi se po skinutim kilogramima mogle izjednačiti sa dijetama sa smanjenim unosom masnoća - kaže Rok.

Pored toga brojna istraživanja izdvajaju prednosti oraha za pamćenje, dobro raspoloženje, balansiran šećer u krvi, reproduktivno zdravlje…

Hrane mozak, čiste krvne sudove

Orasi mozak dodatno snabdevaju energijom, poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju rizik od demencije. Stoga ih sa pravom nazivaju "hrana za mozak".

Šaka oraha dnevno može pozitivno da utiče na gubljenje kilograma, jer ovo orašasto voće ima uticaj na smanjenje apetita, piše „NJujork tajms”. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje u kombinaciji sa drugim supstancama iz ovog jezgrastog voća pomažu smanjivanju rizika od gojaznosti, ali i od pojave šećerne bolesti.

Ukoliko svakog dana pojedemo šaku oraha u oranizam tako unesemo 185 kalorija, a od te količine ovog orašastog ploda možemo da očekujemo:

(Kurir)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas