Погледајте због чега није добро да прескачете доручак.
Доручак је најважнији оброк у дану, ипак, дешава се да га многи прескачу. То би касније у току дана могло да вам направи проблеме. Стручњаци сугеришу да када започнете дан са ниским нивоом шец́ера у крви, припремате се за симптоме као што су умор, магла у мозгу и емоционална осетљивост.
"Започњање дана у 6:00 и завршавање свих активности до 22:00, усклађује се са природним циркадијалним ритмом тела", рекао је др Нахид Али недавно за британски ГБ Неwс.
Према његовим речима доручак би требало да се конзумирау року од сат времена након буђења, око 7 ујутру, да би се убрзао метаболизам. Један од разлога зашто би неки људи прескачу доручак јесте тај што се њихов грелин, такође познат као "хормон глади“, не активира на време. Али, како Др Емили Купер, медицински директор Центра за метаболизам Купер у Сијетлу, каже за ХуффПост, залогај доручка, чак и ако не осец́ате глад, па чак и ако није сасвим здрав, је неопходан.
"Ако не једете довољно рано у току дана, ниво грелина расте касније. Ваше тело покушава да надокнади све ствари које сте пропустили", додала је.
За др Купера, одсуство доручка доводи до лоших одлука у исхрани касније током дана, низа лоших избора који могу да изазову гојазност. Најпознатија група људи који прескачу доручак могу да буду они који практикују повремени пост. Нека истраживања такође тврде да је шта једете важније од када једете.
Др Џонатан Росанд, суоснивач Масачусетског центра за здравље мозга и професор неурологије на Харвардској медицинској школи, наглашава за ХуффПост да је исхрана богата поврц́ем, лиснатим зеленилом и храном која садржи омега 3 кључна за спречавање депресије, мождани удар и деменцију. Његова препорука тиче се медитеранске исхране која важи за једну од најздравијих.
Мондо
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ