Многи праве велику грешку, а нису свесни тога
Ризик од тровања храном у летњим месецима вреба тамо где га најмање очекујете - у хладним десертима.Доказ за то је случај из САД, када је петоро људи умрло након једења сладоледа јер је био контаминиран бактеријом листеријом, која је изазвала листериозу, опасну инфекцију што често код одраслих захвата мозак и кичмену мождину. Ретко резултира застојем срца, али и то се догађа. Људи ову опасну бактерију најчешће унесу у тело путем загађених млечних производа, свежег поврћа или меса. Она има способност да преживи и да се размножава чак на температури унутар фрижидера (опстаје на нижој од 0° Ц па све до 45° Ц).
Термичка обрада уништава бактерије
Храна која није довољно охлађена, као и она која се преспоро хладила изложена је повећаном ризику од множења листерије, посебно ако се ради о температури хлађења испод оптималне. Веома је важно знати да се ова бактерија може наћи и у сладоледу ако се отопи па поновно замрзне, јер тада његова отопљена текстура има идеалне услове за њено размножавање.
Пазите шта једете
Листерија је врло отпорна на штетне утицаје као што су смрзавање, исушивање и топлота... Ова болест (листериоза) најчешће се повезује с конзумацијом зараженог свежег или недовољно пастеризованог млека и сира (нарочито оног меког), сладоледа, сировог поврћа, кобасица, свежег или недовољно термички обрађеног меса (нарочито пилетине) и свеже и димљене рибе. Нарочито се апелује на људе да буду опрезни када код куће праве домаћи сладолед који садржи свежа јаја, да не би добили салмонелу.
Симптоми листериозе
Клиничка слика обухвата тровање крви, менингитис, енцефалитис (акутно запаљење мозга), цервикалне инфекције (код трудних жена могу резултирати спонтаним побачајем или мртворођеним дететом)... Наведеним симптомима обично претходе симптоми налик прехлади, укључујући повишену температуру. Гастроинтестинални симптоми попут мучнине, повраћања и пролива могу бити знак озбиљног облика листериозе, чак могу бити и једини изражени симптоми. Време у ком се они појављују може варирати од неколико дана до три недеље, док за гастроинтестиналне симптоме може бити око 12 сати.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ