Протеин је градивни блок за наше ћелије. Ако то није довољно, сви важни животни процеси једноставно престају.
Протеин, главни грађевински материјал ћелија, од виталног је значаја за нормално функционисање апсолутно свих система нашег тела, а ако га не уносимо довољно, наше здравље неминовно почиње да се погоршава. Дневна препоручена количина је најмање један грам за сваки килограм телесне тежине. Доносимо пет кључних знакова да не успевате.
Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА
Стални осећај глади
Грицкање између оброка или осећај глади два до три сата након ручка или доручка је нормално. Није нормално остати гладан одмах након јела. Чињеница је да протеини помажу у регулисању нивоа шећера у крви, успоравају апсорпцију угљених хидрата и на тај начин нам помажу да задржимо осећај ситости. Ако глад постане наш стални пратилац, ово је сигнал - треба нам више протеина.
Добијање на тежини
Ако не уносимо довољно протеина, почињемо да губимо мишићну масу, што заузврат доводи до споријег метаболизма. И као резултат, тело троши мање калорија када смо у мировању.
Прочитајте још: Поподневно спавање има бројне предности, али ево колико треба да траје како се не бисмо суочили са још већим умором
Потешкоће са концентрацијом
Протеини су неопходни за нормалну производњу ензима и неуротрансмитера који помажу да наш мозак ради. Ако нема довољно протеина, концентрација и пажња слабе, тешко нам је да се фокусирамо на решавање проблема и задржимо пажњу у фокусу.
Повреде и ране зарастају дуже него обично
За раст и поправку ткива, протеин је од виталног значаја, осим тога, потребан је да се обезбеди нормалан проток крви и испорука кисеоника оштећеним и повређеним деловима ткива. И, наравно, исхрана сиромашна протеинима доводи до повећаног ризика од прелома костију, као и губитка коштане масе.
Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне
Анемија
Храна богата протеинима обично садржи гвожђе и витамин Б12, супстанце неопходне за производњу црвених крвних зрнаца која преносе крв до свих органа. Људи који искључују протеинску храну често не добијају довољно ових важних хранљивих материја и повећавају ризик од анемије.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ