Захваљујући обиљу сорти које се међусобно разликују у нијансама укуса, сочности, свако може наћи воће по свом укусу.
Други разлог за чешћу куповину крушака, поред гастрономске, су њихове изузетне здравствене добробити.
Када се једу крушке?
Увек! Према периоду сазревања постоје летње, јесење и зимске крушке, па је „сезона“ ових плодова веома дуга. И без обзира на доба године, крушке су богате антиоксидантима, витамином Ц, калијумом и дијететским влакнима.
Прочитајте још: ШЕСТ намирница које спречавју гљивице: Решите се упорне КАНДИДЕ
Шта се онда дешава?
Струк вам је све тањи
Крушке вам заиста помажу у мршављењу - што је доказала група научника са државног универзитета Флорида. У испитивању, које је трајало 12 недеља, учествовало је 40 мушкараца и жена старих између 45 и 65 година. Они који су редовно јели две средње крушке успели су да смршају приметније и значајније од групе која је попила чашу пиц́а упоредивог садржаја калорија. Научници наглашавају да је дијететски ефекат крушке резултат њеног утицаја на метаболизам, а не смањења уноса калорија.
Помажу у мршављењу.
Ваша пробава се побољшава
То је због чињенице да су крушке - посебно њихове тврде сорте - веома богате дијеталним влакнима и полифенолима, који нежно стимулишу црева. Другим речима, они који свакодневно једу крушке, о пробавним проблемима знају само из друге руке.
Прочитајте још: Обавезно прилегните после ручка! Ево колико је важан и колико мора трајати ПОПОДНЕВНИ ОДМОР
Смањује се ризик од дијабетеса
Доказано великим истраживањима спроведеним у Сједињеним Државама током периода од касних осамдесетих до раних 2000-их година испоставило се да редовним конзумирањем крушака (и јабука, али сада не о томе) значајно смањује ризик од развоја дијабетеса типа 2 код људи свих старосних група.
Ваш имунитет јача
Невероватно је, али истинито: једини витамин који се налази у крушкама је витамин Ц. Али има га толико да ће само неколико плодова дневно најмање три пута недељно у потпуности покрити телесну потребу за аскорбинском киселином.
Већ ина витамина Ц садржана је у кори крушке, па је не треба бацати.
Прочитајте још: ПОВРЋЕ које би требало да се налази на вашем менију: Да ли сте нешто од овога заборавили
Зашто не треба јести крушке на празан стомак?
Разлог је исти висок садржај влакана, што крушке чини "помагачима" за варење. Чињеница је да храна богата грубим влакнима иритира слузницу желуца и црева ако се једе на празан стомак. То може изазвати болове у трбуху, грчеве и повећати природну покретљивост црева.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ