Антибиотици успешно санирају бактеријске инфекције, али док уништавају "лоше", истовремено уништавају и "добре" бактерије.
Зато је важно да се током антибиотске терапије пажљивије бирају намирнице, јер се тако спречава негативно дејство ових лекова, а истовремено се и побољшава њихова ефикасност.
Професор др Мијомир Пелемиш, инфектолог, каже да антибиотици не захтевају посебну врсту исхране, али ипак, постоје извесна правила:
Прочитајте још: Доктор Зоран УПОЗОРАВА: Ацетон, сирће... задах може да значи ОЗБИЉНО ОБОЉЕЊЕ, а ово је УЗРОК
- Грејпфрут не треба јести када се пију антибиотици, јер је то воће које омета ресорпцију лека, као и млеко, али треба узимати јогурт и кисело млеко, то је као и пробиотик - наводи Пелемиш.
Грејпфрут и цитрусе, газирано и чоколада...
Стручњаци за исхрану кажу да би на листу хране која би требало да се избегава када се пију антимикробни лекови додали и све друге веома киселе намирнице, као што су сокови од цитрусног воћа, газирана безалкохолна пића, чоколада и производи на бази парадајза, јер такође могу да смање апсорпцију лека.
Избегавајте млеко пијте јогурт Фото: Депозит
У случају дужег периода употребе антибиотика пожељно је да се једе што више зелениша, јер садржи витамин К. Овај витамин је директно одговоран за процес згрушавања крви, а његова производња у организму може да буде онемогућена уколико антибиотици елиминишу "добре" бактерије.
Прочитајте још: МЛЕКО ПРЕД СПАВАЊЕ? Ово ће се десити ако га пијете!
С обзиром на то да антимикробни лекови могу да подстакну раст неких гљивица у организму, на јеловнику би сваки дан требало да се нађу црни и бели лук, јер имају јака антимикотична својства.
Понедељак
Доручак: два барена јаја, салата од краствца зачињена јогуртом, мирођијом и белим луком, два парчета интегралног хлеба
Ручак: 150 г барене јунетине, салата од сезонског поврћа са црним луком, интегрални хлеб
Вечера: сендвич од ражаног хлеба са намазом од хумуса и зеленом салатом
Прочитајте још: Прво што ујутру пијете је КАФА? Ево шта се догађа у телу следећих шест сати
Уторак
Доручак: туњевина са зеленом салатом, хлебом и шољом кефира
Ручак: спанаћ и риба
Вечера: барено јаје, кисело млеко и интегрални хлеб
Среда
Доручак: пројара у коју су додати бели лук и спанаћ, шоља јогурта
Ручак: пилетина на жару и салата од руколе, интегрални хлеб
Вечера: виршле са сенфом, хлебом и шољом кефира
Прочитајте још: Једите ДВА месеца по 12 ШЉИВА дневно: СМРШАЋЕТЕ и бити здрави као ДРЕН
Четвртак
Доручак: гибаница и кисело млеко у које је додат ситно сецкани бели лук
Ручак: 150 г телетине динстане са црним луком и зелена салата
Вечера: мешавина јечмених, овсених и ражаних пахуљица са јогуртом или кефиром
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ