Јабука спада у једну од најомиљенијих посластица код људи, а све што треба да урадите је да јесте да је оперете и поједете.
Научно је доказано да кора јабуке садржи највећи број витамина и влакана, па се због тога љушћење никако не препоручује.
Прочитајте још: Јело пре тренинга? Ево шта и када треба да се нађе на менију
Већина влакана је у кори: Јабука средње величине садржи 4,4 грама влакана. Без коре остаје само 2,1 грам, што није довољно да би се јабука назвала “добрим извором влакана”.
У кори је и већина витамина
Јабука с кором има 8,4 милиграма витамина Ц и 98 међународних јединица (ИУ) витамина А. Без коре остаје само 6,4 милиграма витамина Ц и 61 ИУ витамина А.
Јабука ублажава проблеме с дисањем
Само ако је једете с кором. Спој који утиче на дисање назива се кверцетин и налази се углавном у кори јабуке. Једно истраживање показало је да људи који једу пет или више јабука недељно имају боље функције плућа захваљујући ефекту кверцетина.
Кверцетин утиче и на памћење
Студија која је спроведена 2004. године показала је како се антиоксиданс бори против оштећења ткива у мозгу које се повезује с Алцхајмеровом болешћу и другим дегенеративним проблемима.
Прочитајте још: Довољно је само ТРИ МИНУТА ВЕЖБАЊА на сат времена СЕДЕЊА: Ево колико неактивност утиче на здравље
Одржава витку фигуру
Урсолична киселина (састојак коре јабуке) помаже изградњи мишића и сагоревању калорија. Једна јабука с кором дневно смањује ризик од гојазности.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ