Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НА ОВАЈ НАЧИН МОЖЕТЕ ДА СКИНЕТЕ 5 КИЛА: ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ХОРМОНЕ

Све је у хормонима, а како да стимулишете мршављење прочитајте овде

1726560404_shutterstock_2470596595--1-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Калоријски модел не објашњава механизам губитка и повец́ања тежине. Тело нема рецепторе и ни на који начин не мери калорије. Ако нешто поједете, тело ц́е једноставно апсорбовати одређену количину калорија, али тело о томе не зна, нема чиме да мери калорије. Али ово је концепт из физике, а не из физиологије.

Шта је основа губитка тежине?

Ако конзумирате 100 г маслиновог уља у односу на 100 г шец́ера, физиолошке реакције ц́е бити другачије. Гутање маслиновог уља нец́е изазвати инсулински одговор. Ако поједете торту са истим бројем калорија, ваш инсулин ц́е нагло порасти.

Све ради на хормоне

То су тироидни хормони, инсулин итд. И на основу ових хормона, јављају се реакције тела. Када једете угљене хидрате и протеине, инсулин расте. Постоје различити рецептори за масти и аминокиселине. Ако једете масти, ослобађате холецистокинин. Једите храну са влакнима - активирају се рецептори за истезање у стомаку. Тело реагује на многе ствари, али не и на саме калорије.

Али не постоји знак једнакости између калорија у 100 г броколија и 100 г крофне. То је само темељ. Идеја о калоријама је погрешна. Иначе у свету не би било тако тешке ситуације са гојазношц́у. То делимично доприноси и прехрамбена индустрија: узимамо паковање хране и читамо колико калорија садржи. А ако је кола без шец́ера, да ли је здрава?

Када покушавамо да избалансирамо калорије, занемарујемо да ц́е испијање напитака заслађених шец́ером довести до масне јетре и инсулинске резистенције. Можете тренирати мишиц́е, али не можете тренирати јетру.

Тело има механизам који одређује проценат масти. Тело покушава да одржи своју оптималну тежину. И не ради се о калоријама, вец́ о подешавањима тежине.

Деловање инсулина

Инсулин чини да се гојите. Али, ако масне ц́елије достигну одређени волумен, почец́е да производе лептин, који улази у мозак и смањује апетит. Као резултат тога, инсулин се смањује. Разбијањем овог механизма стимулишемо инсулин. И развијамо инсулинску резистенцију. Масне ц́елије се увец́авају и стимулишу лептин (појављује се отпорност на лептин). Код гојазности нема недостатка лептина, али постоји недостатак одговора. То значи да је равнотежа између инсулина и лептина важна. Корисно је снижавати инсулин на дуже време, спречавајуц́и смањење лептина. Ово прилагођавање тежине је дуг процес.

Колико често једемо?

90% људи једе више од три пута дневно. Када једете, тело има тенденцију да складишти енергију из хране. Енергија долази, а важно је да је акумулирате за тренутак када је нестане.

Када не једемо, инсулин опада и ви сагоревате ускладиштену енергију из хране. Не умиремо сваке ноц́и док спавамо. Гојазност је хормонални сигнал, а не калорије. Морате пустити инсулин да опадне тако да тело почне да сагорева гликоген (складиштене масти). Ако одржавате висок ниво инсулина, нец́ете сагоревати масти. Инсулин је ваш сигнал за уштеду енергије. Ово је проблем са дијабетесом типа 2. Особа развија инсулинску резистенцију, што доводи до високог нивоа инсулина, што отежава губитак тежине.

Ограничење калорија

Људи мисле: „Ако једем 1.200 калорија једном дневно, то је исто као да сам јео тих 1.200 калорија цео дан. Ако једете исте порције сваки сат цео дан, да ли је то исто као да поједете све у једном даху?

Сваки пут када једемо, стимулишемо инсулин да расте и тело да добија на тежини. Када смањимо инсулин, то је сигнал телу да промени извор енергије. Ако стално једете, ово је подешавање тела на улазно гориво. Инсулин блокира липолизу (сагоревање масти).

Ако је инсулин висок и једете 1200 калорија, немате приступ залихама масти јер блокира липолизу. Ако добијете 1200 калорија, сагорец́ете 1200 калорија. Метаболизам се мора успорити да би тело преживело. Ако одлучите да постите седам дана, инсулин ц́е пасти и тело ц́е прец́и са сагоревања хране на сагоревање масти. А ако има пуно масти, зашто успоравати метаболизам?

Хипотеза о инсулину каже да је инсулин кључни регулатор тежине. Грешка је размишљање о угљеним хидратима као о једином покретачу за овај систем. Да ли је могуц́е јести дијету са високим садржајем угљених хидрата и имати низак инсулин? Да! Тајна је да не једете цео дан и једете врло мало шец́ера. На овај начин можете одржавати ниво инсулина на ниском нивоу.

Стилл 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas