Oglas
· · Komentari: 0

KOLIKO VODE TREBA PITI KOD PROBLEMA S PRITISKOM? Ako ste hronično dehidrirani, to može da pogorša hipertenziju

Jeste li znali da su dehidracija i povišen krvni pritisak povezani? Ukoliko tokom leta ne pijete dovoljno vode, ovo treba da imate u vidu

1719490604_382444_devojkapijevodushutterstock-50339551_ff.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Voda nije lek za hipertenziju, ali bi mogla da bude veoma korisna ako živite s ovim stanjem, naročito u posebno teškim letnjim mesecima.

Istraživanja su pokazala da su dehidracija i visok krvni pritisak povezani – pošto se krv sastoji 90% od vode, ukupna zapremina se smanjuje prilikom dehidracije. Kada se to dogodi, telo reaguje dužavanjem krvnih sudova, što za posledicu ima porast krvnog pritiska.


Ako ste hronično dehidrirani, to može da pogorša hipertenziju.

To, naravno, ne znači da manjak vode izaziva povišen krvni pritisak, ali ima potencijal da doprinese ovom zdravstvenom problemu.

Natrijum je esencijalni mineral koji se dobija iz soli ima dve važne uloge kada je reč o krvnom pritisku: on pomaže u održavanju ravnoteže vode, tako da su razni sistemi u telu konstantno u stanju ravnoteže, a uz to pomaže u kontrakciji i opuštanju mišića, kao i krvnih sudova. Ukoliko je nivo natrijuma previše visok ili suviše nizak, ove funkcije mogu biti ozbiljne narušene, piše Very Well Health.

Još uvek nema dovoljno studija o tome kako dehidracija utiče na hipertenziju, ali studija stručnjaka australijskog Univerziteta "Monaš", sprovedena nad životinjama i objavljena 2016. u listu Scientific Reports , pokazala je da ne samo što ona pogoršava visok pritisak nego povećava rizik od oštećenja bubrega.


Koliko vode treba piti dnevno?

Ne postoji konačan odgovor na pitanje koliko je vode idealno popiti tokom dana da bismo sačuvali zdravlje, ali američki Nacionalni institut za nauku preporučuje sledeće količine tečnost, računajući sve što se ukupno unese u organizam dnevno (dakle ne samo konkretno vodu ispijanjem):

  • Za odrasle žene; 2,7 litara
  • Za odrasle muškarce: 3,7 litara

Da biste procenili svoje individualne potrebe i ako ste zabrinuti unosite li dovoljno tečnosti, obavezno o tome popričajte sa svojim izabranim lekarom, koji je upućen u vaše zdravstveno stanje i medicinsku istoriju.

(Espreso)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas