Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Која је разлика између СТРЕСА И АНКСИОЗНОСТИ? Како да уочите разлику и пронађете решење

Стрес и анксиозност су део природне реакције тела на "борбу или бекство"

1721817393_shutterstock_2142729487.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када се неко осећа угроженим, његово тело ослобађа хормоне стреса. Хормони стреса изазивају брже куцање срца, што доводи до већег притиска крви. Овај одговор омогућава особи да буде спремна или да се бори или да побегне. У исто време, чула особе постају оштрија, а њено тело ослобађа хранљиве материје у крв како би осигурало да сви делови имају потребну енергију.

Овај процес се дешава веома брзо, а стручњаци га називају стресом. Анксиозност је одговор тела на тај стрес. Многи људи ће препознати анксиозност као осец́ај узнемирености, нелагоде или страха који неко има пре значајног догађаја. То их држи будним и свесним. Одговор на борбу или бекство може да почне када се неко суочи са физичком или емоционалном, стварном или уоченом претњом. Иако може бити корисно, такође и омета свакодневни живот, пише Медицал Неwс Тодаy.

Симптоми стреса и анксиозности

Постоји много сличности између симптома стреса и анксиозности. Када је неко под стресом, може доживети: брже откуцаје срца, брже дисање, тескобне мисли, нерасположеност, раздражљивост или бес...

Када је неко узнемирен, може доживети: брже откуцаје срца, брже дисање, осец́ај нелагодности или страха, знојење, напетост, немир. Дакле, симптоми су врло слични.

Како разликовати стрес од анксиозности?

Стрес и анксиозност су део исте телесне реакције и имају сличне симптоме. То значи их је тешко разликовати. Стрес је обично краткотрајан и као одговор на препознату претњу. Анксиозност се може задржати и понекад може изгледати као да је ништа не покрец́е.

Шта може да помогне?

Стратегије опуштања

Стратегије опуштања могу помоц́и људима да се носе са стресом и анксиозношц́у. То укључује: вежбе дисања, фокусирање на умирујуц́у реч, визуализација мирне сцене (као што је плажа или ливада) практиковање јоге, бројец́и до 10...

Вежбање

Физичка активност може помоц́и људима да се изборе са стресним ситуацијама. Ово може бити брзо ходање, бициклизам или трчање. Ово чини да се људи осећају смиреније, пише Медицал Неwс Тодаy.

Разговор

Разговор о бригама, било лицем у лице, преко телефона или преко интернета, може помоц́и људима да ублаже стрес. Пронађите некога коме верујете и поделите своје бриге.

БОНУС ВИДЕО


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas