Чај од матичњака је изузетно здрав напитак пријатног укуса.
Постоје разни бенефити које по здравље има матичњак, а једно од најважнијих и најпопуларнијих примена ове биљке јесте за ублажавање стреса, нервозе, анксиозности и против несанице.
Укусом и мирисом подсећа на лимун, а у традиционалној медицини се користи и код разних тегоба, од здравља пробавног тракта до зарастања рана, као и код очувања здравља срца.
Прочитајте још: Чај од ЖАЛФИЈЕ се сматра једним од најздравијих НАПИТАКА, али се због једног разлога не препоручује често конзумирање
Чај од матичњака се употебљава код желудачне киселине, надимања, лошег варења, мучнине. Богат је антиоксидансима, па позитивно утиче и на просец детоксикације.
Истраживања показују да је матичњак водећа биљка за умирење и миран и квалитетан сан, а многи је називају и биљком "емоционалног исцељења".
Позитивно утиче и на женско здравље јер смањује тегобе узроковане ПМС-ом, а поседује и антиимфлаторна својства - бори се против упале и вирусних инфекција.
Фото: Sutterstock
Како се прави чај од матичњака?
Једну супену кашику сушеног листа матичњака прелијте са 200 мл кључале воде. Поклопите шољу и оставите да чај одстоји 15 минута. Затим процедите чај и уживајте у напитку.
Уколико волите слађу верзију чаја, додајте кашичицу меда.
Важно је да никада матичњак не кувате, већ се биљка искључиво прелива кључалом водом и тако се добија здрав напитак.
Поред чаја, матичњак се у служби здравља користи и у виду капсула, таблета и етеричног уља.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ