Током празника једе се јача храна, због које многи имају проблема са варењем.
Претпразнична атмосфера подразумева виђање са пријатељима, ручкове и касне вечере, уз обиље хране, велике залогаје меса, рибе, слатког и сланог, што се може одразити на дигестивни тракт.
Како бисмо помогли нашем телу у тим тренуцима потребна су два савезника: шетње и биљни чајеви, који су природни системи за побољшање варења и метаболизма.
Прочитајте још: Може да изазове НЕМИР, АНКСИОЗНОСТ и НЕСАНИЦУ: Када ЗЕЛЕНИ ЧАЈ постаје опасан?
Савршен биљни чај који су баке спремале увече како би сви укућани могли да сваре укусне оброке садржи главни састојак – рузмарин.
Рузмарин се углавном састоји од воде, витамина, минерала, влакана и пун је антиоксиданаса, а у разним студијама доказано је да рузмарин одлично утиче на варење и активирање црева.
Рецепт за чај од рузмарина
Прокувајте лонац воде са шаком свежих листова или иглица рузмарина, оставите да одстоји око десет минута, по могућности са поклопцем. Потом га исфилтрирајте и пијте док је још топао.
Сваки додатак сока од лимуна или поморанџе донеће додатне користи овој инфузији.
Ако сте имали посебно тешке оброке, можете да попијете један биљни чај после вечере и један следећег јутра, на празан стомак. Осим што ће помоћи цревима, овај биљни чај ће помоћи и да се изгуби онај осећај тежине типичан за “тежа” јела.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ