Још у античкој Грчкој крушка се сматрала воћем које чини људе лепим, лечи многе болести и зауставља време. Друго јој је име било “Дар богова”.
На територији Србије, још од сеобе Словена, успевају аутохтоне сорте крушака попут лубеничарке и караманке. Најздравије су, управо, те старе отпорне сорте које се саме бране од штеточина и непогода, не захтевајући никакво третирање хемијом.
Прочитајте још: Тако ОБИЧНЕ и тако ЛЕКОВИТЕ: 4 ПОТЦЕЊЕНЕ намирнице која ТРЕБА јести
Од крушке се праве најбољи компоти и колачи, али и најбоља ракија.
Но, ево зашто је важно конзумирати крушке, пре свега као свеже воће:
Уместо кафе – крушка!
Код вртоглавице и повећаног замора, није потребно пити кафу у литрама. Фолна киселина, која је садржана у крушкама ће вас развеселити боље од било којег стимулационог напитка и нормализовати ваш притисак.
Подмлађује и спречава рак
Крушка је богата антиоксидансима, зауставља прерано старење ћелија и промовише њихову регенерацију. Поред тога, она се бори против слободних радикала који узрокују рак.
Прочитајте још: ИНДИЈАНСКА салата је енергетска БОМБА, сада је тренутак да је ПРОБАТЕ!
Бићете згодни док год једете крушке
Влакна, која се у великим количинама налазе у крушкама, нормализују варење и убрзавају метаболизам, што позитивно утиче на фигуру. Поред тога, крушка не садржи много калорија.
Добро здравље
Крушка садржи све витамине који су неопходни организму, управо са почетком јесени: А, Б1, Б2, Е, П, ПП, С. Ови витамини су одговорни за исхрану коже, ноктију и косе, емоционалну стабилност, интелект и наравно, имунитет.
Прочитајте још: Убола вас је ОСА: Ово треба обавезно да урадите
Чишћење организма
Крушка има позитиван ефекат на панкреас и чисти јетру и бубреге. За варење фруктозе из крушке није потребан инсулин за варење, па се често препоручује дијабетичарима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ