Ако сте уморни, без енергије, нерасположени, можда вам само недостаје шећер, тј. угљени хидрати
Они су важни јер је глукоза неопходна за производњу енергије, али и за лучење серотонина- хормона среће. То не значи да сада треба да поједете сладолед, таблу млечне чоколаде или кутију кекса. Индустријски шећери садрже само рафинисани шећер и много засићених масти од којих наше тело нема никакву корист, већ само штету у виду нагомиланих килограма, целулита, повишеног холестерола, повишеног шећера и предиспозиција за развој многих болести.... Зато изаберите здраве алтенативе, који вам неће нарушавати здравље, а притом ћете добити сјајну енергију и добро расположење!
Мед
Ова „божанска“ намирница је укусна и веома здрава и не чуди што носи епитет „природни антибиотик“. Богат је витаминима и антиоксидансима. Витамина А у меду има вишеструко више него у говедини. Може користити самостално, кашичица до две или да се дода у рецепте за здраве посластице или шејкове. Само пазите на количине и да купујете мед од регистрованих произвођача!
Црна чоколада
Када бирате тамну чоколаду, тражите ону која има преко 70 одсто какаоа. Садржи антиоксиданте (флавоноиде) који се боре против слободних радикала, гвођже, магнезијум и цинк. Смањује притисак, побољшава памћење и концентрацију, побољшава расположење.. иако је горка, и она сдадржи шећер, стога треба бити умерен.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО
Урме
Сушене урме су веома слатко и здраво суво воће. Богате су витаминима, влакнима и минералима, међу којима највише има гвожђа, као и антиоксиданси. Међу њима су лутеин и зеаксантин, због чега се називају „витаминима за очи“. Смањују ризик од кардиоваскуларних болести, јачају имунитет, а због обиља влакана добре су за пробаву, као и против затвора. Чувају мождане функције, снижавају холестерол и висок крвни притисак. Међутим, садрже велику количину шећера, стога их не треба претерано конзумирати.
Банане
Омиљено су воће свих генерација. Могу да се користе у изворном стању, а због своје кашасте структуре одличан су здрав састојак колача, палачинки, смутија… Ово воће велики је извор витамина К, који је добар у контроли крвног притиска, затим магнезијума, као и витамина Б6. Због великих количина шећера будите умерени.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
БОНУС ВИДЕО: