Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли ПРЕВИШЕ спавате? Доктори кажу да је све изнад ове бројке много

Углавном се говори о недовољном спавању, али шта указује на то да неко спава превише?

1727352115_shutterstock_2454505199-2-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Имати довољан иквалитетан сан је несумњиво један од најважнијих фактора када је у питању наше ментално и физичко здравље и квалитет живота.

Правилан сан не само да нас чини свежим и спремним за дан, вец́ и помаже срцу и крвним судовима, промовише здраву равнотежу хормона глади и помаже имунолошком систему. За вец́ину људи, седам до девет сати сна сваке ноц́и је довољно, иако ваше године, ниво активности и здравље могу да утичу на тај број.

Док је недостатак сна широко распрострањен проблем, превише спавања такође може бити разлог за забринутост. Али колико превише је заправо превише спавања?

Стручњаци дефинишу прекомерно спавање као спавање дуже од девет сати у периоду од 24 сата. Вероватно сте то радили и раније када се опорављате од стресне радне недеље, ужурбаног викенда или ако се ваше тело борило против прехладе.

- У тим случајевима, прекомерно спавање је нормално - каже Сафиа Кан, специјалиста за поремец́аје спавања и доцент на одељењу породичне и друштвене медицине и одељењу за неурологију у УТ Соутхвестерн Медицал Центер у Даласу.

- Ако се касно будите само да бисте надокнадили сан, то се зове сан за опоравак. Али када то радите уобичајено и спавате више од осам или девет сати сваког дана, то би било претерано спавање.

Шта узрокује претерано спавање?

Претерано спавање обично указује да се нешто друго дешава, као што је основни поремец́ај спавања или неко друго здравствено стање.

- Претерано спавање је више симптом него дијагноза. Најчешц́и узроци које посматрамо када неко каже да спава више од девет сати ноц́у је да ли је то ефекат лекова или медицински, психијатријски или неуролошки поремец́ај. Ако то није разлог, то би могао бити поремец́ај спавања - објашнајва Кан за Еверyдаy Хеалтх.

БОНУС ВИДЕО


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas