Нутриционистима је подједнако важно и шта једете и како једете своје оброке. Делује једноставно и питамо се како можемо погрешно да жваћемо храну.
Начин на који жвачете залогаје одређује колико ћете хранљивих материја унети.
Управо је то истакнуо психијатар Дреw Рамсеy у разговору на мбг подцасту.
Прочитајте још: Граде се СТАНОВИ за породице са децом на Новом Београду - ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ (ФОТО)
Психа утиче на начин жвакања хране
Психијатар тврди да наше ментално стање одређује како ћемо јести, а негативно психичко стање има резултат да мање жвачемо храну пре него што је прогутамо.
Кад смањите време које користите за жвакање хране, ензими у пробавном систему имају мању површину за разградњу намирница. То значи да наше тело има смањену способност апсорпције нутријената.
Прочитајте још: Ево када НЕ СМЕТЕ користити гел за дезинфекцију руку - МОЖЕ БИТИ ОПАСНО
Важно је да не жаваћемо храну брзо!
Ваше психичко стање утицаће и на количину нутријената које добијате из хране. Ако сте под стресом, то може прекинути комуникацију између мозга и пробавног система. У том случају апсорбоваћемо само 20 посто нутријената из хране.
Прочитајте још: ПЕТ савета како се изборити са НАПАДОМ ПАНИКЕ: Кесу у џеп и откопчајте ДУГМЕ
Како јести?
Психијатар је понудио начин како решити овај важан проблем.
“Фокусирајте се на вашу присутност за столом уз оне које волите и уз храну”, саветовао је.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ