Nutricionistima je podjednako važno i šta jedete i kako jedete svoje obroke. Deluje jednostavno i pitamo se kako možemo pogrešno da žvaćemo hranu.
Način na koji žvačete zalogaje određuje koliko ćete hranljivih materija uneti.
Upravo je to istaknuo psihijatar Drew Ramsey u razgovoru na mbg podcastu.
Pročitajte još: Grade se STANOVI za porodice sa decom na Novom Beogradu - EVO O ČEMU SE RADI (FOTO)
Psiha utiče na način žvakanja hrane
Psihijatar tvrdi da naše mentalno stanje određuje kako ćemo jesti, a negativno psihičko stanje ima rezultat da manje žvačemo hranu pre nego što je progutamo.
Kad smanjite vreme koje koristite za žvakanje hrane, enzimi u probavnom sistemu imaju manju površinu za razgradnju namirnica. To znači da naše telo ima smanjenu sposobnost apsorpcije nutrijenata.
Pročitajte još: Evo kada NE SMETE koristiti gel za dezinfekciju ruku - MOŽE BITI OPASNO
Važno je da ne žavaćemo hranu brzo!
Vaše psihičko stanje uticaće i na količinu nutrijenata koje dobijate iz hrane. Ako ste pod stresom, to može prekinuti komunikaciju između mozga i probavnog sistema. U tom slučaju apsorbovaćemo samo 20 posto nutrijenata iz hrane.
Pročitajte još: PET saveta kako se izboriti sa NAPADOM PANIKE: Kesu u džep i otkopčajte DUGME
Kako jesti?
Psihijatar je ponudio način kako rešiti ovaj važan problem.
“Fokusirajte se na vašu prisutnost za stolom uz one koje volite i uz hranu”, savetovao je.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU