Урме су из породице палми, а помињали су их још стари Феничани.
Сматра се да потичу из регије која се протеже између Египта и југозападне Азије. Урме су хиљадама година биле основна храна Блиског Истока.
Слатког су укуа, па су диеална замена слаткишима. Међутим, поред те предности нуди бројне здравствене предности.
Урме су богате хранљивим материјама
Три урме обезбеђују око 200 калорија и 54 грама угљених хидрата са око 5 грама влакана. Укључују витамине Б, витамин К, калцијум, гвожђе, магнезијум, калијум, цинк и манган.
Прочитајте још: ВЕТРЕНИ ТОНИК ЗА ЈАЧИ ИМУНИТЕТ: Комбинација јабуковог сирћета и рена УБИЈА сваки вирус! (РЕЦЕПТ)
Урме и антиоксиданти
Осим садржаја витамина и минерала, урме су богате здравственим антиоксидантима. Одличан су извор природних антиоксиданата, који се могу користити за сузбијање болести повезаних са оксидативним стресом. Оксидативни стрес настаје када постоји неравнотежа између производње слободних радикала који оштећују ћелије и способности тела да се супротстави њиховим штетним ефектима. Урме такође садрже антиинфламаторна и антимикробна једињења, што значи да играју улогу у борби против заразних болести. Такође имају анти-гљивична својства, пише Хеалтх.
Урме су природно слатке
Многи сматрају да су урме суво воће, али су заправо свеже воће. Пошто су непрерађене, шећер се природно појављује.
Урме и здравље пробаве
Према истраживањима три урме обезбеђују око 18% дневног уноса влакана, која подржавају добру пробавну функцију.
Прочитајте још: ПЧЕЛИЊИ ВОСАК: Ево зашто треба да га имате у кући и осам начина како да га употребите!
Урме снижавају холестерол
Урме имају способност да смање ниво ЛДЛ, нежељеног холестерола у телу. Одлична су храна за оне који имају висок холестерол, а који касније може да доведе до масних наслага и бројних кардиоваскуларних проблема.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ