Urme su iz porodice palmi, a pominjali su ih još stari Feničani.
Smatra se da potiču iz regije koja se proteže između Egipta i jugozapadne Azije. Urme su hiljadama godina bile osnovna hrana Bliskog Istoka.
Slatkog su ukua, pa su diealna zamena slatkišima. Međutim, pored te prednosti nudi brojne zdravstvene prednosti.
Urme su bogate hranljivim materijama
Tri urme obezbeđuju oko 200 kalorija i 54 grama ugljenih hidrata sa oko 5 grama vlakana. Uključuju vitamine B, vitamin K, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink i mangan.
Pročitajte još: VETRENI TONIK ZA JAČI IMUNITET: Kombinacija jabukovog sirćeta i rena UBIJA svaki virus! (RECEPT)
Urme i antioksidanti
Osim sadržaja vitamina i minerala, urme su bogate zdravstvenim antioksidantima. Odličan su izvor prirodnih antioksidanata, koji se mogu koristiti za suzbijanje bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. Urme takođe sadrže antiinflamatorna i antimikrobna jedinjenja, što znači da igraju ulogu u borbi protiv zaraznih bolesti. Takođe imaju anti-gljivična svojstva, piše Health.
Urme su prirodno slatke
Mnogi smatraju da su urme suvo voće, ali su zapravo sveže voće. Pošto su neprerađene, šećer se prirodno pojavljuje.
Urme i zdravlje probave
Prema istraživanjima tri urme obezbeđuju oko 18% dnevnog unosa vlakana, koja podržavaju dobru probavnu funkciju.
Pročitajte još: PČELINJI VOSAK: Evo zašto treba da ga imate u kući i osam načina kako da ga upotrebite!
Urme snižavaju holesterol
Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL, neželjenog holesterola u telu. Odlična su hrana za one koji imaju visok holesterol, a koji kasnije može da dovede do masnih naslaga i brojnih kardiovaskularnih problema.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU