Тиквице се лако спремају, а имају велике здравствене користи.
Са топлим данима и доласком лета креће сезона тако популарних тиквица. Благи укус ове летње намирнице добро се уклапа са широким спектром рецепата. Имају мало калорија, а висок садржај хранљивих сатојака.
Порекло тиквица
Тачно порекло тиквица се не зна, неки тврде да су из Мексика, док други сматрају да је њихова постојбина Азија, сигурно је да су вековима саставни део широког спектра међународних кухиња. Сорте тиквица почеле су да се појављују у италијанским кухињама вец́ од 1600-их, али први производ са именом „тиквице” појавио се тек почетком 1900-их.
Прочитајте још: Сок од црвеног лука - сва благотворна својства чаробног напитка
Здравствене предности тиквица
Тиквице су препуне многих важних витамина, минерала и антиоксиданата. Садрже здрава једињења звана каротеноиди - посебно лутеин и зеаксантин.
Тиквице и кожа
Каротеноиди се накупљају у кожи тиквица, а такође и у нашој кожи када редовно једемо производе богате каротеноидима. Они штите кожу од УВ зрака и загађења, према научним студијама. А могу и да успоре старење коже помажуц́и јој да остане хидрирана и еластична.
Тиквице и срце
Истраживања кажу да би једење хране богате каротеноидима могло да успори или смањи ризик од развоја кардиоваскуларних болести. Калијум који добијамо у тиквицама такође је добар за крвни притисак, као и влакна за опште здравље срца.
Прочитајте још: Руски травар Дмитриј Јуровски саветује: Ови напици опскрбиће тело потребним витаминима
Тиквице и кости
Редовно једење хране богате каротеноидима као што су тиквце може да буде добро за наше кости.
Тиквице и дијабетес
Тиквице су богате витамином Б6. Истраживања сугеришу да овај витамин може да помогне у регулацији глукозе у крви.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ