I dok su mnogi ljubitelji mladog luka, drugi ga baš i ne vole zbog jakog i dugotrajnog mirisa. Međutim, uvek ga možete dodati jelima i ne osetiti tako jak ukus, a prednosti za zdravlje su mnogobrojne.
Mladi luk pripada zeljastim biljkama. Ima lukovicu jakog mirisa i ljutog ukusa. Izdužene i pljosnate listove. Smatra se da potiče iz centralne Azije, a odatle se raširio i u područje Sredozemlja. Jedna je od najstarijih biljaka, datira od pre 5-7 hiljada godina.
NJegova lekovita svojstva bila su poznata još u starom Egiptu.
Ima antibakterijska svojstva, pa pomaže organizmu da se izbori sa bakterijama i virusima.
Pročitajte još: Čaj od nane za lečenje akni? Bogat je antioksidansima i bori se protiv bakterijskih infekcija
Zdravlje kostiju
Sadrži vitamin K koji će pomoći većoj apsorpciji kalcijuma u organizmu. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K, koji je važan za gustinu i čvrstinu kostiju.
Zeleni deo mladog luka ne treba da se baca, sadrži pravi izvor zdravlja.
Dobar vid
Sadrži dosta karotenoida koji pozitivno deluju na zdravlje oka. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid.
Pročitajte još: Lek za krvne sudove nalazi se u svakom parku, uberite ga rano ujutru
Štiti srce
Sadrži antioksidanse koji štite ćelije u telu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Može da poboljša cirkulaciju krvi i spreči trombozu.
Holesterol
Zeleni deo mladog uka često bacimo, a tu se nalazi pravi izvor zdravlja. Smatra se da snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU