Научници у Великој Британији позвали су министре у влади да одобре додавање витамина Д у уобичајену храну, попут хлеба и млека, како би помогли у борби против вируса корона.
Око половине популације у Великој Британији има недостатак витамина Д, а владине смернице да би грађани требало да узимају суплементе не делују, барем према мишљењима стручне групе коју је формирао др Гарет Дејвис, истраживач медицинске физике.
Према неким студијама, низак ниво витамина Д може да доведе до већег ризика од заражавања вирусом корона или од озбиљнијих последица ове инфекције. Недавно су истраживачи у Шпанији открили да око 80 одсто пацијената са ковидом, од 216 примљених у болницу, има низак ниво овог витамина.
Прочитајте још: ЧУВЕНИ лекар МОЛОХОВ се куне у КРАЉА ЈЕСЕНИ и ЦАРА ЗИМЕ: Руси лече 20 БОЛЕСТИ белим кореном!
Ипак, комплетна слика о значају и утицају витамина Д је мешовита. Поједина истраживања показују да ниво витамина Д има мало или нимало утицаја на ковид 19, грип и друге респираторне болести.
Недостатак витамина Д код деце може да изазове рахитис, а код одраслих меке кости, које доводе до деформације. Деца са озбиљним недостатком витамина Д склона су ниском нивоу калцијума у крви, што доводи до напада и затајења срца.
Недостатак витамина Д изазива рахитис!
Међутим, Јавно здравство Енглеске и Министарство здравља и социјалне заштите одбили су позиве током последњих 10 година да допусте обогаћивање витамином Д намирница попут млека, хлеба и сока од поморанџе, што је пракса у Финској, Шведској, Аустралији и Канади.
Прочитајте још: Кошта 40 динара и ПРОВЕРЕН је зимски руски лек за подизање имунитета
Студија из 2019. године на Универзитету у Бирмингему, коју је водила Магда Агујар показала је да би било најмање 25 одсто мање случајева недостатка витамина Д у наредних 90 година ако би се усвојило обогаћивање брашна, чиме би се уштедело око 65 милиона фунти.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ