У жељи да у свој организам унесемо што више здравих намирница и тако имунитет учинимо јачим, може се догодити да претерамо и тако направимо дисбаланс.
Нутриционисти саветују да су ове три намирнице веома здраве, али ако их не уносите у превеликим количинама.
Шаргарепа
Ово поврће је одличан извор бета-каротена, прехрамбених влакана и неколико витамина и минерала. Ипак, претерана конзумација може да донесе одређена нежељена дејства, која настају због превише бета-каротена, молекула одговорних за наранџасту боју шаргарепе и претече витамина А.
Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота
Фото: Депосит
Вода
Иако смо безброј пута чули колико може бити штетан за здравље недовољан унос воде, ни претеривање није добро. Превише воде може узроковатии збуњеност, дезоријентацију, главобољу, мучнину и повраћање. Такође може до пада натријума у крви, до нивоа који бубрези више не могу да обрађују.
Цвекла
Одличан је извор витамина и минерала, а помаже и у снижавању крвног притиска. Међутим, у комбинацији с црвеним месом, нитрати који се налазе у цвекли формирају нитрозамине, доводећи до повећане опасности од рака дебелог црева. Зато нутриционисти препоручују конзумирање највише два корена цвекле дневно.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ