Јапански научници су доказали да главни састојак смокве - бензалдехид, доприноси смањењу тумора код људи.
Наиме, они тврде да је ово сочно воће показало одличне резултате код смањења ризика од рака простате.
Прочитајте још: Седам начина да зауставимо НАПАД ПАНИКЕ и помогнемо себи
Осим што су антиканцерогене, доказано је повољно деловање смокава на ниво холестерола у крви. Биљни стероли попут стигмастерола и ланостерола, које садрже смокве, вежу се на молекуле холестерола у цревима и тако ометају његову апсорпцију.
Омега 3 и 6 је важна за здравље кардиоваскуларних органа
Омега 3 и омега 6, којим смокве обилују, су веома важне за здравље кардиоваскуларних органа. Смокве су добар извор калијума, минерала који регулише крвни притисак.
Прочитајте још: Укусно јесење поврће: Зашто би ЦВЕКЛА требало да се нађе нашем менију?
Због количине шећера који садржи смоква, дијабетичарима се препоручује опрез приликом њеног коришћења. Ипак, уколико се користе умерено, може доћи до смањења потребе за количином инсулина код дијабетичара.