Млеко од куркуме, на индијском - халди доодх, једно је од најпопуларнијих напитака за подизање имунитета, лечења прехлада, грипа, а користи се и код артритиса, упала.
Напитак, који још зову и "златно млеко", вековима се користио у Азији за борбу против многих болести, а данас је једно од веома популарних напитака.
Главни састојак је куркума која се састоји из супстанце познате под називом куркумин.
Куркума има противупално, антисептичко и антилалергијско дејство, те помаже код респираторних тегоба, делује на расположење и памћење. Ово млеко подиже имуни систем, снижава крвни притисак, регулише метаболизам.
Прочитајте још: Седам магичних намирница које убијају вирусе и штите од ГРИПА
Многи га спремају са крављим млеком, а ми вам откривамо необичан рецепет са ђумбиром и циметом и млеком од кокоса или бадема.
Припрема златног млека:
- 1 шољица кокосовог млека (или бадемовог)
- 1 штапић цимета
- 1 комад куркуме, неољуштене и танко нарезане или 1/2 кашичице куркуме у праху
- 1 комадић танко нарезаног ђумбира
- 1 кашичица меда
- 1 кашичица девичанског кокосовог уља
- 1/4 кашичица црног бибера
Припрема:
Умутите све састојке с мером једне чаше воде и ставите у малену посуду. Причекајте да прокува, а онда смањите ватру и кувајте лагано око 10 минута. Процедите у шољу и посипајте циметом у праху пре послуживања.