Mleko od kurkume, na indijskom - haldi doodh, jedno je od najpopularnijih napitaka za podizanje imuniteta, lečenja prehlada, gripa, a koristi se i kod artritisa, upala.
Napitak, koji još zovu i "zlatno mleko", vekovima se koristio u Aziji za borbu protiv mnogih bolesti, a danas je jedno od veoma popularnih napitaka.
Glavni sastojak je kurkuma koja se sastoji iz supstance poznate pod nazivom kurkumin.
Kurkuma ima protivupalno, antiseptičko i antilalergijsko dejstvo, te pomaže kod respiratornih tegoba, deluje na raspoloženje i pamćenje. Ovo mleko podiže imuni sistem, snižava krvni pritisak, reguliše metabolizam.
Pročitajte još: Sedam magičnih namirnica koje ubijaju viruse i štite od GRIPA
Mnogi ga spremaju sa kravljim mlekom, a mi vam otkrivamo neobičan recepet sa đumbirom i cimetom i mlekom od kokosa ili badema.
Priprema zlatnog mleka:
- 1 šoljica kokosovog mleka (ili bademovog)
- 1 štapić cimeta
- 1 komad kurkume, neoljuštene i tanko narezane ili 1/2 kašičice kurkume u prahu
- 1 komadić tanko narezanog đumbira
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica devičanskog kokosovog ulja
- 1/4 kašičica crnog bibera
Priprema:
Umutite sve sastojke s merom jedne čaše vode i stavite u malenu posudu. Pričekajte da prokuva, a onda smanjite vatru i kuvajte lagano oko 10 minuta. Procedite u šolju i posipajte cimetom u prahu pre posluživanja.