Глог је биљка која има бројне здравствене бенефите.
Глог садржи састојке с антиоксидативним деловањем. У цветовима се, уз нешто етеричног уља, налази триметиламин и гликозид оксиакантин.
Кинези су некад од глога правили ферментирано пиће, а његови остаци пронађени су у 9 000 година старим лончаницама.
Сматра се да је већ тада глог био значајан у религији.
Легенда каже да је од овог грма направљена Христова круна од трња, а уз њега се вежу и многа друга веровања, чак и митови о вампирима.
Прочитајте још: Лимун је изузетно ЗДРАВ, али особе које имају ОВЕ тегобе, не би смеле да га конзумирају
Глог је у то време растао у Европи, Азији, Северној Америци и Медитерану, али данас је проширен по читавом свету. Познат је и под називима бела драча, бели трн, глогић, глоговац, глоговина, оштри трн, трнка, жетица, глаговна глог, глогиња, медведове хрушке.
Здравствени бенефити глога
Глог је једна од биљака с најјачим смирујућим дејством. Помаже код умора, мањка енергије, лошег сна, тешког дисања, вртоглавица, лупања срца, тескобе, нервозе и шума у ушима, а, помаже и у менопаузи.
Може се користити као помоћ код мршављења, јер подстиче избацивање вишка воде из организма. То га својство чини корисним и код целулита, едема и болести зглобова.
Фото: Пиксабеј
Глог јача везивно ткиво на зглобовима, а због антиупалног деловања саветује се код улцеративног колитиса и пробавних тегоба.
Штити и од деловања слободних радикала и спречава болести крвних судова попут артериосклерозе.
Бројне студије о глогу установиле су да је он сигурна и добро подношљива биљка. Међутим, глог се не препоручује трудницама и доиљама.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ