Биљка за коју сви мисле да је коров, препуна је витамина
Листови младог и свежег маслачка права су благодет за организам после тешке зиме, прехлада и вируса. Препуни су витамина и салата од маслачка у пролеће крепи организам више него и једно друго јело.
Прочитајте још: Ресторан који усред Берлина ради по принципу СРПСКИХ бака: На место се чека месецима, а од хране се ништа не баца
Маслачак је богат калијумом и калцијумом, али и витаминима А и Б, па фитотерапеути обожавају овају ову самониклу биљку. гихт, реуматизам, екцем, лишај, чир, а олакшава рад желуца. Одличан је за малокрвне и чисти крв. Корен се користи за шећерну болест.
Ипак, свежа салата је највећа "звезда" ове благотворне биљке. Међутим, салата од маслачка се једе искључиво у пролеће, јер листови морају да буду млади и свежи. Листови се беру пре него што биљка процвета. Беру се на еколошки чистом месту, далеко од путева и људи.
Припрема:
Када се уберу млади листови, током ноћи потопе се у воду и оставе до ујутру, јер ће се тако изгубити горчина.
Беру се само млади листови далеко од пута.
Листови се исцепкају и помешају са зеленом салатом, што није обавезно, али је укусније за оне који нису навикли на опор укус.
Листови се оперу под млазом воде, посоле и полију маслиновим уљем. Додају се балзамико, јабуково сирће или лимун. У шољицу могу да се помешају сирће и кашикица жутог шећера.
Може да се дода и ситно исецкан чен белог лука
Листови маслачка могу да се додају куваном кромпиру, црном луку и куваним јајима, чиме ће се добро позната кромпир-салата обогатити минералима и витаминима.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ