Тиквице углавном класификујемо као поврће, али се заправо ботанички сматрају воћем
Тиквице се јављају се у неколико варијанти, имају боју од тамножуте до тамнозелене. Док тикве потичу из Америке, ова сорта је први пут развијена почетком 1800-их у Италији.
Бенефити тиквица
Тиквице садрже низ витамина, минерала и корисних биљних једињења. Куване тиквице су посебно богате витамином А. Такође садржи мале количине гвожђа, калцијума, цинка и неколико других витамина Б.
Прочитајте још: Исхрана и ментално здравље: Ако сте под стресом избегавајте ову храну
Висок ниво антиоксиданата
Тиквице су богате антиоксидантима. То су биљна једињења која помажу у заштити вашег тела од оштећења слободних радикала. Каротеноиди, као што су лутеин, зеаксантин и бета-каротен су посебно богати у тиквицама. Истраживања показују да кожа биљке садржи највише антиоксиданата. Жуте тиквице могу да садрже нешто више нивое од светлозелених
Доприносе здравом варењу
Тиквице могу да утичу на здраво варење на неколико начина. За почетак, богате су водом, а такође садрже и растворљива и нерастворљива влакна. Нерастворљива влакна помажу да се храна лакше креће кроз црева, додатно смањујући ризик од затвора.
Тиквице и угљени хидрати
Са 3 грама угљених хидрата по куваној шољи (232 грама), тиквице представљају одличну алтернативу тестенини са мало угљених хидрата за оне који желе да смање унос угљених хидрата. На тај начин могу да буду одлична замена за тестенину.
Прочитајте још: Третман који може да подстакне раст косе: Направите пилинг
Тиквице и вид
Додавање тиквица вашој исхрани може позитивно да утиче и на вид. Богате су витамином Ц и бета-каротеном - хранљиви састојви важни за здравље очију.
Дијета
Редовна конзумација тиквица може да помогне приликом губљења тежине. Ово воће је богато водом и има ниску густину калорија, што може да вам помогне да се осећате сито. Садржај влакана такође може да смањи глад.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ