Нутриционисти тврде да је храна показатељ доминантног осећања, јер особе посежу за одређеним намирницама управо у зависности од тога која емоција преовлађује.
Током еволуције људи су се у много чему променили, али не и у темпераменту и осећањима. Када је реч о емоцијама и даље важи подела на срећу, тугу, љутњу и тескобу, коју је још пре 2.500 година поставио Хипократ.
Прочитајте још: Имамо ИДЕАЛНО место за летовање, СВЕ УКЉУЧЕНО, а уз један УСЛОВ - добијате ПОПУСТ (ФОТО)
Прочитајте још: Разлози због којих УЈУТРУ треба ПИТИ ВОДУ
Руководећи се овим одредницама, савремени стручњаци, неуронутриционисти, открили су да одређеном храном лоша емоција може да се “преобрати” у добру, а позитивна задржи.
У стању туге спонтано бирамо такозване тугофилне намирнице, у које спадају масноће, слаткиши и житарице. Организам је потребно снабдети намирницама које подстичу стварање серотонина, хормона среће и задовољства.
Једите чоколаду када сте тужни, али мало.
Међутим, у конзумирању масноћа и слаткиша не треба претеривати, јер су високоенергетске намирнице концентроване угљеним хидратима који краткотрајно стварају осећај доброг расположења, а могу да доведу до губитка контроле над калоријским уносом и гојазности.
Боље узмите житарице
Предност треба дати житарицама и производима од целог зрна, јер дуже одржавају ситост, али и добро расположење.
Прочитајте још: ШОКАНТАН ЗАКЉУЧАК: Ако ДЕТЕ много борави у кући имаће ВЕЛИКИ здравствени ПРОБЛЕМ
Када превлада љутња, у организму се ствара вишак хормона норадреналина. Његова активност може да се неутралише уношењем млека и млечних производа, као што су сир, јогурт, кефир. То подстиче гашење ове негативне емоције.
Јогурт и сир гасе љутњу
Ове намирнице у мозгу утичу на активирање материја које коче љутњу и доводе до смирења.
Прочитајте још: Будите сигурни да је ХРАНА У ФРИЖИДЕРУ ИСПРАВНА: СТРУЧЊАЦИ кажу да пратитие ове САВЕТЕ и не коцкате се са ЗДРАВЉЕМ
У стањима тескобе и безвољности препоручује се риба и месо. Ћуреће и пилеће бело месо имају предност, али и јагњетина и телетина умањују тескобу и подижу добро расположење. Моћне омега 3 масне киселине из рибе отклањају безвољност, враћају позитивне емоције и чувају крвне судове мозга.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ