Nutricionisti tvrde da je hrana pokazatelj dominantnog osećanja, jer osobe posežu za određenim namirnicama upravo u zavisnosti od toga koja emocija preovlađuje.
Tokom evolucije ljudi su se u mnogo čemu promenili, ali ne i u temperamentu i osećanjima. Kada je reč o emocijama i dalje važi podela na sreću, tugu, ljutnju i teskobu, koju je još pre 2.500 godina postavio Hipokrat.
Pročitajte još: Imamo IDEALNO mesto za letovanje, SVE UKLJUČENO, a uz jedan USLOV - dobijate POPUST (FOTO)
Pročitajte još: Razlozi zbog kojih UJUTRU treba PITI VODU
Rukovodeći se ovim odrednicama, savremeni stručnjaci, neuronutricionisti, otkrili su da određenom hranom loša emocija može da se “preobrati” u dobru, a pozitivna zadrži.
U stanju tuge spontano biramo takozvane tugofilne namirnice, u koje spadaju masnoće, slatkiši i žitarice. Organizam je potrebno snabdeti namirnicama koje podstiču stvaranje serotonina, hormona sreće i zadovoljstva.
Jedite čokoladu kada ste tužni, ali malo.
Međutim, u konzumiranju masnoća i slatkiša ne treba preterivati, jer su visokoenergetske namirnice koncentrovane ugljenim hidratima koji kratkotrajno stvaraju osećaj dobrog raspoloženja, a mogu da dovedu do gubitka kontrole nad kalorijskim unosom i gojaznosti.
Bolje uzmite žitarice
Prednost treba dati žitaricama i proizvodima od celog zrna, jer duže održavaju sitost, ali i dobro raspoloženje.
Pročitajte još: ŠOKANTAN ZAKLJUČAK: Ako DETE mnogo boravi u kući imaće VELIKI zdravstveni PROBLEM
Kada prevlada ljutnja, u organizmu se stvara višak hormona noradrenalina. NJegova aktivnost može da se neutrališe unošenjem mleka i mlečnih proizvoda, kao što su sir, jogurt, kefir. To podstiče gašenje ove negativne emocije.
Jogurt i sir gase ljutnju
Ove namirnice u mozgu utiču na aktiviranje materija koje koče ljutnju i dovode do smirenja.
Pročitajte još: Budite sigurni da je HRANA U FRIŽIDERU ISPRAVNA: STRUČNJACI kažu da pratitie ove SAVETE i ne kockate se sa ZDRAVLJEM
U stanjima teskobe i bezvoljnosti preporučuje se riba i meso. Ćureće i pileće belo meso imaju prednost, ali i jagnjetina i teletina umanjuju teskobu i podižu dobro raspoloženje. Moćne omega 3 masne kiseline iz ribe otklanjaju bezvoljnost, vraćaju pozitivne emocije i čuvaju krvne sudove mozga.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU