Правим избором хране, омогућићете вашем организму да се лакше избори са грипом
Када нас ухвати грип или прехлада, кључно је да што више ојачамо имуни систем како би се лакше изборио са штетним микроорганизмима. У томе пресудну улогу има храна, посебно она богатс омега-3 и омега-6 масним киселинама, али и антиоксидансима.
Поједини стручњаци сматрају да неправилна исхрана може повећати озбиљност и трајање инфекције.
Када приметите да вам је имунитет опао, једите више хране богате антиоксидансима - попут свежег воћа и поврћа. Бобичасто воће, цитруси и киви су сјајан избор јер садрже витамине А, Ц, Е, селен и цинк.
Житарице од целог зрна су добар избор - киноа, просо, смеђи пиринач, овсене пахуљице, црвени пиринач.
И ђумбир би требало да се нае на вашем менију. Ђумбир садржи преко 100 биоактивних једињења, минерала, витамина Б6, Б12, магнезијум, натријум, калцијум, гвожђе и друге елементе. Користи се не само као зачинска биљка, већ и као лек и превентивно средство за јачање отпорности организма.
Прерађену храну избегавајте у широком луку. Поврћа једите што више, али важно је да га мало термички обрадите пре јела.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ