Pravim izborom hrane, omogućićete vašem organizmu da se lakše izbori sa gripom
Kada nas uhvati grip ili prehlada, ključno je da što više ojačamo imuni sistem kako bi se lakše izborio sa štetnim mikroorganizmima. U tome presudnu ulogu ima hrana, posebno ona bogats omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, ali i antioksidansima.
Pojedini stručnjaci smatraju da nepravilna ishrana može povećati ozbiljnost i trajanje infekcije.
Kada primetite da vam je imunitet opao, jedite više hrane bogate antioksidansima - poput svežeg voća i povrća. Bobičasto voće, citrusi i kivi su sjajan izbor jer sadrže vitamine A, C, E, selen i cink.
Žitarice od celog zrna su dobar izbor - kinoa, proso, smeđi pirinač, ovsene pahuljice, crveni pirinač.
I đumbir bi trebalo da se nae na vašem meniju. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma.
Prerađenu hranu izbegavajte u širokom luku. Povrća jedite što više, ali važno je da ga malo termički obradite pre jela.
Bonus video:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU